Maatum (34) vluchtte in 2007 van Somalië naar België. Ze kwam eerst in een asielcentrum terecht. Ze bouwde heel haar leven weer op, vanuit het niets: haar kennis van de taal, haar diploma, haar gezin. Heel wat motivatie en volharding toonde ze. En dat werpt vruchten af. Intussen spreekt Maatum erg goed Nederlands en heeft ze meerdere diploma’s.

Toen Maatum 19 was, kwam ze in België aan. Ze werd opgevangen in een asielcentrum en verbleef daar 3 jaar. Het was de plaats waar ze Nederlands leerde en het land leerde kennen.

Maatum: “Ik kwam hier in België aan en had niks. Ik vond het belangrijk om zo snel mogelijk Nederlands te leren spreken. Zo kon ik communiceren met de mensen. Het maakt voor mij in het leven niet uit wat je doet of waar je dat doet. Alles is mogelijk als je hard werkt en volhoudt.”

Nadien kon Maatum via enkele organisaties naar de conversatieles Nederlands, zwemles en activiteiten voor vluchtelingen. Ze volgde ook Nederlands voor anderstaligen bij GO! CVO Antwerpen om haar Nederlands verder te verfijnen.

Maatum: “De lessen waren nuttig, maar ook leuk. Ik leerde er veel mensen kennen. Mijn medecursisten zijn ook echt vrienden geworden. Dat is heel fijn, want ik had hier geen familie. De leraren doen hun best om de taal goed te leren.”

Zodra ze goed Nederlands kon spreken, begon Maatum met de opleiding Zorgkundige.

Maatum: “Ik ging met een vriendin naar een rusthuis en ontdekte meteen dat zorgkundige iets voor mij is. Ondertussen heb ik het diploma ook op zak. Ik wil later heel graag in een rusthuis aan de slag. Nu ligt dat nog wat moeilijk, omdat ik 2 jonge kindjes heb. In een rusthuis zijn er vaak wisselende uren en shiften.”

Door haar enorme motivatie om te studeren, gaf Maatum meteen ook het goede voorbeeld aan haar kindjes.

Maatum: “Mijn man nam heel wat poetswerk en zorg voor de kindjes over. Zo kon ik me focussen op studeren. Ook mijn oudste dochter vond het leuk dat mama naar school ging. Op die manier kan ik haar beter helpen met haar huiswerk. Ook daarvoor is mijn diploma een groot voordeel.”

Maatum volgde nog een opleiding Administratief bediende en enkele ICT-cursussen. Ze werkte een tijdje als secretariaatsmedewerker op een secundaire school.

Maatum: “Dat vond ik erg leuk. Maar ik kon daar niet blijven omdat ik zelf geen diploma secundair onderwijs had. Daarom schreef ik me in bij GO! CVO Antwerpen om een opleiding Aanvullende algemene vorming te volgen. Ik behaalde eind juni 2022 mijn diploma secundair onderwijs.”

Maatum is heel trots op haar traject, en terecht!

Maatum: “Het voelt goed om een tweede kans te krijgen in je leven. Die kans moet je zeker grijpen. Ook mijn mama is heel blij en trots dat ik mijn diploma behaalde. Ik behaalde ook pas mijn rijbewijs. In de toekomst wil ik nog graag Frans leren. Ik wil blijven bijleren.”

Ook bij GO! CVO Antwerpen zijn we heel fier op Maatum … én op al onze cursisten. Waar je ook vandaan komt, wat je ook meemaakte in je leven, in het volwassenenonderwijs krijg je een nieuwe kans.

Wil jij ook graag Nederlands leren? Je diploma secundair onderwijs behalen? Of een van onze beroepsopleidingen (waaronder Zorgkundige) volgen? We verwelkomen je graag bij GO! CVO Antwerpen.

Scroll naar boven