Ben je (of word je) 18 jaar en wil je je diploma secundair onderwijs (middelbaar) behalen? Dan ben je ook welkom in het volwassenenonderwijs (vroeger Tweedekansonderwijs). Je volgt les met andere volwassenen, overdag, ’s avonds, online of op school. De trajectbegeleiders maken samen met jou een traject op jouw maat. Zo kan je je opleiding combineren met je werk, je gezin of een hobby.

Je opleiding

Wil je je diploma secundair onderwijs (diploma middelbaar) behalen? Kom dan naar een infomoment. Daar krijg je alle informatie. Schrijf je in voor een infomoment.

Bij GO! CVO Antwerpen kan je je diploma secundair onderwijs behalen als je de opleiding Aanvullende algemene vorming combineert met een beroepsspecifieke opleiding. Als je beide trajecten succesvol beëindigt, ontvang je een volwaardig diploma secundair onderwijs.

Bij GO! CVO Antwerpen kan je kiezen uit 15 beroepsspecifieke opleidingen:

Er zijn heel wat goede redenen om via het volwassenenonderwijs je diploma secundair onderwijs te behalen!

✓ We maken samen met jou een individueel traject.

Kan je ervaring aantonen of slaag je voor een proef? Dan kan je vrijstellingen aanvragen. Had je voor bepaalde vakken in het middelbaar goede punten? Dan hoef je deze dus niet altijd terug opnieuw te volgen.

De duurtijd is afhankelijk van je traject en de richting die je kiest. Wil je tijdens je traject nog graag iets aanpassen? Bijvoorbeeld omdat je werk vond en je traject over een langere tijd wil spreiden? Ook dat kan je samen bekijken.

Er zijn voor bepaalde opleidingen verschillende instapmomenten doorheen het schooljaar. Meer info per opleiding vind je hier.

Er zijn ook mogelijkheden voor werkplekleren.

Slaag je voor een bepaalde module? Dan hoef je die module niet meer opnieuw te volgen, ook niet als je voor de andere modules niet geslaagd was.

Je krijgt persoonlijke begeleiding. Een team van trajectbegeleiders geeft je graag extra informatie over je traject, over hoe je studeert, over je motivatie.

In het volwassenenonderwijs leert iedereen van elkaar. Dat zorgt vaak voor een andere band met de leraren. Je leraren en medecursisten hebben begrip voor je situatie.

Heb je nog vragen, bv. over de vrijstellingen, groeipakket (kinderbijslag) en het volwassenenonderwijs in het algemeen ? Neem een kijkje tussen onze veelgestelde vragen.

Hier lees je meer over het verschil met het secundair onderwijs en de Examencommissie.

 

Hoelang duurt de opleiding?

Je traject voor Aanvullende algemene vorming kan je op 1 jaar afwerken. De totale duur om je diploma secundair onderwijs te behalen varieert van 1 tot 3 jaar (afhankelijk van je beroepsspecifieke opleiding). Je kiest echter zelf welke en hoeveel modules je per schooljaar volgt en of je je opleiding over een langere periode spreidt.

Wat na je opleiding?

Met een diploma secundair onderwijs in de hand verhoog je niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, je zelfvertrouwen krijgt ook een stevige boost! Je kan ook verder studeren en kiezen voor een hogere studie, een Hoger Beroepsopleiding (HBO5) of een Bacheloropleiding bijvoorbeeld.

Inschrijvingsinfo

Wil je deze opleiding volgen? Doorloop dan volgende stappen:

 1. Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie. We leggen je ook uit wanneer je proeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen en wanneer je op gesprek komt bij een trajectbegeleider.
 2. Je hebt een trajectgesprek. Onze trajectbegeleiders helpen je bij het opmaken van een traject op maat. Ze zijn er voor jou, zelfs als het wat moeilijker gaat.
 3. Na dit gesprek schrijf je je in op het secretariaat. In dit overzicht van beschikbare opleidingen vind je terug voor welke opleidingen er nog plaats is en welke opleidingen (bijna) volzet zijn.Wil je je vlot inschrijven? Bekijk dan op voorhand deze informatie >> Zo weet je welke documenten je zeker nodig hebt en waar je je kan inschrijven.
Schrijf je in voor een infomoment

Voorwaarden

 • Je bent 18 jaar of je wordt 18 ten laatste op 31 december van het kalenderjaar (als je je inschrijft tussen 1 juli en 31 december).
 • Om goed te kunnen volgen, adviseren we volgend minimaal niveau Nederlands. Heb je vragen hierover? Contacteer onze trajectbegeleiding.
  • (Behaald) RG 2.4        aanvullende algemene opleidingen + beroepsspecifieke opleidingen
  • (Behaald) RG 2.2        technische opleidingen
 • Beroepsspecifieke opleiding: Je bent 16 jaar of je wordt 16 ten laatste op 31 december van het kalenderjaar (als je je inschrijft tussen 1 juli en 31 december).

Vrijstellingen

Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van:

 • vorige rapporten
 • attesten en getuigschriften van een andere of gelijkaardige opleiding
 • ervaring

Bekijk de voorwaarden >>

Breng je jaarrapport van de school/examencommissie mee naar de infoavond of als je proeven komt afleggen.

Jaarrapport? = overzichtspagina met je resultaten van dagelijks werk en examens van het volledige schooljaar.

Heb je geen jaarrapport? Geen probleem, dit is geen toelatingsvoorwaarde.

 • Je kan dit opvragen. De school/examencommissie is verplicht om dit mee te geven.
 • Wil de school geen jaarrapport geven? Vraag een verklaring
 • die afgestempeld en ondertekend is door een medewerker
 • waarop staat voor welke vakken je op het einde van het schooljaar geslaagd was
 • met de contactgegevens van de school
 • Je mag vrijstellingsproeven afleggen.

Opgelet: je jaarrapport mag niet ouder zijn dan vier jaar.

Proeven

Je kan proeven afleggen om vrijstellingen te behalen. Op basis van je resultaten gaan we na welke modules je nog moet volgen. Je persoonlijk traject duurt dus niet langer dan strikt noodzakelijk.  Je kan hiervoor een afspraak maken nadat je een infosessie gevolgd hebt. Meer informatie >>

Prijs

Een lijst van de verschillende tarieven van het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2024-2025 vind je hier.

Alle informatie en prijzen op deze website zijn onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen.

Onze trajectbegeleiders geven je meer informatie tijdens je trajectgesprek.

Vragen over de kostprijs? Contacteer ons.

Contact

Trajectbegeleiding

Diploma secundair onderwijs

03 376 12 00

Schrijf je in voor een infomoment.

Meer informatie
 • Jij kiest: overdag of 's avonds, naar de les of thuis studeren
 • Onderwijs met een volwassen aanpak
 • Een traject op jouw maat
 • Een heel team dat je steunt

Info en inschrijvingen

Wil je graag je diploma secundair onderwijs behalen? Schrijf je in voor een infomoment. Daar krijg je alle info. We leggen je ook uit wanneer je proeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen.

Een vraag over deze opleiding?

Wij zorgen voor je

Leren bij GO! CVO Antwerpen? Dat doe je samen. Je medecursisten steunen je en jullie hebben hetzelfde doel. En je doet het samen met ons. Leraren, trajectbegeleiders … allemaal supporteren we voor jouw succes. Met een traject op maat en goede ondersteuning. Met een schouderklop en met de glimlach. Heb je een leerhindernis en specifieke noden? Wil je studiecoaching? Lees meer over onze leerzorg.

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Ontdek onze andere opleidingen

Wat zeggen onze cursisten?

Michael

Cursist

“In het volwassenenonderwijs word je volwassen behandeld. Je zit met andere volwassenen in de klas, je kan over alles praten. Vooral de lossere sfeer waardeer ik enorm. De aanpak is helemaal anders dan in het secundair onderwijs. We lachen vaak in de klas. Ik kreeg terug de smaak van studeren te pakken. De leraren zijn heel leuk. Je leert veel, op een leuke manier, met veel vrijheid." Verder lezen

Kaya

Cursist

“Sinds mijn geboorte lijd ik aan een erfelijke skeletaandoening. Daardoor zit ik in een rolstoel. GO! CVO Antwerpen was voor mij de eerste school die echt begrip had voor mijn situatie. De trajectbegeleiders en leraren gaven meermaals aan dat mijn gezondheid op de eerste plek kwam. Ze leven mee, tonen veel empathie en begrip. Het is fijn dat ik thuis kan studeren in mijn vertrouwde omgeving.” Verder lezen

Margot

Cursist

"Samen met mijn trajectbegeleider maakten we een traject waarin ik er alles kan uithalen. Ik volg avondmodules en afstandsonderwijs omdat ik overdag voltijds werk. Ik ben ook mama van een baby van 5 maanden. Ik merk echt het verschil met het secundair onderwijs. In het volwassenenonderwijs voel ik meer respect voor elkaar en meer begrip voor elkaars situatie." Verder lezen

Sherylen

Cursist

“Ik koos voor de opleiding ICT& Administratie. Ik volgde ook de opleiding Aanvullende algemene vorming (AAV). Dat is nodig om je diploma te behalen. De lessen volgde ik vooral overdag. Maar je kan ook ’s avonds les volgen als je dat wilt. Ik vond het fijn dat ik de keuze had. De leraren hadden begrip voor de situatie van elke cursist. Ik had ook veel aan mijn medecursisten. We moesten vaak samenwerken. Ik heb er een goede vriendin aan overgehouden. Vroeger had ik het moeilijk om een job te vinden en ik had al zeker niet veel keuze. Ik moest gewoon een job hebben om te overleven. Maar door mijn diploma heb ik meer kansen gekregen. Ik kan nu een job doen die ik echt leuk vind. Ik heb leuke collega’s, ze voelen wat als familie voor mij. Ik ga er iedere dag met een glimlach naartoe.” Verder lezen

Maatum

Cursist

“Ik kwam hier in België aan en had niks. Het maakt voor mij in het leven niet uit wat je doet of waar je dat doet. Alles is mogelijk als je hard werkt en volhoudt. De lessen waren nuttig, maar ook leuk. Ik leerde er veel mensen kennen. Mijn medecursisten zijn ook echt vrienden geworden. Dat is heel fijn, want ik had hier geen familie. De leraren doen hun best om de taal goed te leren.” Verder lezen

Simon

Cursist

“Omdat ik al lascursussen had gevolgd, kreeg ik bij GO! CVO Antwerpen heel wat vrijstellingen. Zo kan ik mijn diploma secundair onderwijs snel behalen. Ik combineer mijn studie met mijn job en de zorg van mijn dochtertje van 2,5 jaar. Ik ben er zeker van dat dat gaat lukken. Ik ga bepaalde modules online volgen. Andere modules plan ik in avondonderwijs. De trajectbegeleiding stippelde met mij een haalbaar traject uit.” Verder lezen

Supitha

Cursist

“Je krijgt veel ondersteuning van de trajectbegeleiding. Ze bekijken echt je situatie en werken samen met de cursist een haalbaar traject uit. Ik heb verschillende vrijstellingen gekregen. Zo werd het haalbaar om alles in één jaar af te werken. Ik volgde ook sommige modules in afstandsonderwijs. Zo lukte het me prima om mijn rol als mama en mijn studies te combineren." Verder lezen

Scroll naar boven