Diploma secundair onderwijs

Hoe oud of hoe jong je ook bent, in het volwassenenonderwijs krijg je een nieuwe kans om je diploma secundair onderwijs te behalen. Welkom in het secundair volwassenenonderwijs (vroeger Tweedekansonderwijs)! Onze ervaren leraren en professionele trajectbegeleiders staan klaar om jou daarbij te helpen.

1 Wat leer je?

  • Nederlands
  • Engels en/of Frans
  • Wiskunde
  • Wetenschappen
  • Maatschappij & cultuur
  • Organisatie & samenwerking
  • Informatie- en communicatietechnologie

2 Je opleiding

Wil je je diploma secundair onderwijs behalen? Kom dan naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie.

Schrijf je in voor een infomoment.

In het volwassenenonderwijs is het behalen van een diploma secundair onderwijs alleen mogelijk als je de opleiding aanvullende algemene vorming combineert met een beroepsspecifieke opleiding. Bij GO! CVO Antwerpen kan je kiezen uit 15 beroepsspecifieke opleidingen. Als je beide trajecten succesvol beëindigt, ontvang je een volwaardig diploma secundair onderwijs.

Beroepsspecifieke opleidingen

Je kan ook kiezen voor een traject werkplekleren. Dan breng je 60% van de opleidingstijd door op de werkplek en 40% van de opleidingstijd volg je les op school.

Veelgestelde vragen:

In onze FAQ vind je een antwoord op veelgestelde vragen.

Wat is de geldigheid van rapporten?

Als je vrijstellingen wil aanvragen op basis van een rapport uit het 4e, 5e, 6e of 7e jaar secundair onderwijs, mag dit rapport niet ouder zijn dan 4 jaar. Het moet een totaalrapport zijn van een heel schooljaar. Als je bijvoorbeeld na de paasvakantie stopte, kan je dat rapport niet gebruiken. Meestal kan je dan wel het rapport van het vorig schooljaar gebruiken.

Wat is de regeling in verband met groeipakket (kinderbijslag)?

Om je recht op het groeipakket te behouden, moet je gemiddeld minstens 17u per week les volgen.

Wat is de regeling met VDAB? Kan ik een korting krijgen en vrijstelling van stempelcontrole?

Om vrijstelling van stempelcontrole bij VDAB te krijgen, moet je minstens 20u per week les volgen. Je gekozen opleiding en traject moeten ook goedgekeurd worden door VDAB.

Wat is het verschil met de Examencommissie?

Bij GO! CVO Antwerpen krijg je les over de leerstof die je moet kennen en is er een leraar die je ondersteunt, stuurt en motiveert. Doorheen de module maak je taken en testen die meetellen voor je resultaat. Bij de examencommissie krijg je slechts een overzicht van de leerstof die je moet kennen en een lijst met handboeken die je kan gebruiken. Verder ben je veel meer op jezelf aangewezen. Er is slechts één evaluatiemoment en dat is het examen.

Wat is het verschil met het secundair onderwijs?

Het diploma dat je behaalt via tweedekansonderwijs is gelijkwaardig aan het diploma behaald in het secundair onderwijs. Het traject bestaat uit verschillende modules. Je kan je traject verkorten of langer maken, afhankelijk van je voorkennis of andere verplichtingen.

In een modulair systeem volg je vakken heel geconcentreerd. Je volgt bijvoorbeeld van september tot november 4 vakken en doet dan examen. Daarna starten er weer nieuwe vakken. Het betekent ook dat, als je een deelcertificaat van een module behaalt, je deze module nooit meer moet volgen, ook al was je voor andere modules niet geslaagd.

3 Wat na je opleiding?

Met een diploma secundair onderwijs in de hand verhoog je niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, je zelfvertrouwen krijgt ook een stevige boost! Je kan ook verder studeren en kiezen voor een hogere studie, een Hoger Beroepsopleiding (HBO5) of een Bacheloropleiding bijvoorbeeld.

4 Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen? Doorloop dan volgende stappen:

  1. Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie. We leggen je ook uit wanneer je proeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen.
  2. Een afspraak voor een gesprek bij onze trajectbegeleiding en voor het afleggen van proeven krijg je tijdens het infomoment.
  3. Na dit gesprek schrijf je je in op het secretariaat. In dit overzicht van beschikbare opleidingen vind je terug voor welke opleidingen er nog plaats is en welke opleidingen (bijna) volzet zijn.

Trajectbegeleiding
Diploma secundair onderwijs
03 376 12 00
tweedekansonderwijs@cvoantwerpen.be

Schrijf je in voor een infomoment
  • Je bent 18 jaar of je wordt 18 ten laatste op 31 december van het kalenderjaar (als je je inschrijft tussen 1 juli en 31 december).
  • Om goed te kunnen volgen, adviseren we volgend minimaal niveau Nederlands. Heb je vragen hierover? Contacteer onze trajectbegeleiding.
    • (Behaald) RG 2.4        aanvullende algemene opleidingen + beroepsgerichte opleidingen
    • (Behaald) RG 2.2        technische opleidingen
  • Beroepsspecifieke opleiding: Je bent 16 jaar of je wordt 16 ten laatste op 31 december van het kalenderjaar (als je je inschrijft tussen 1 juli en 31 december).

Schrijf je in voor een infomoment

Jij kiest: overdag of 's avonds, naar de les of thuis studeren

Onderwijs met een volwassen aanpak.

Een deel van het traject zelf bepalen.

Studeren en blijven werk als je dat wil.

Wil je je diploma secundair onderwijs behalen? Kom dan naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie.

Wat onze cursisten zeggen

<br />
<b>Warning</b>:  Illegal string offset 'alt' in <b>/home/customer/www/cvoantwerpen.be/public_html/wp-content/themes/flux-child/templates/opleiding_single-loop.php</b> on line <b>389</b><br />
h

“Omdat ik al lascursussen had gevolgd, kreeg ik bij GO! CVO Antwerpen heel wat vrijstellingen. Zo kan ik mijn diploma secundair onderwijs snel behalen. Ik combineer mijn studie met mijn job en de zorg van mijn dochtertje van 2,5 jaar. Ik ben er zeker van dat dat gaat lukken. Ik ga bepaalde modules online volgen. Andere modules plan ik in avondonderwijs. De trajectbegeleiding stippelde met mij een haalbaar traject uit.”

Simon
LEES MEER

h

"Samen met mijn trajectbegeleider maakten we een traject waarin ik er alles kan uithalen. Ik volg avondmodules en afstandsonderwijs omdat ik overdag voltijds werk. Ik ben ook mama van een baby van 5 maanden. Ik merk echt het verschil met het secundair onderwijs. In het volwassenenonderwijs voel ik meer respect voor elkaar en meer begrip voor elkaars situatie."

Margot
LEES MEER

Waar?

GO! campus Hoboken
Distelvinklaan 22
2660 Antwerpen

GO! campus Kapellen
Pastoor Vandenhoudtstraat 8
2950 Kapellen

GO! campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 471
2100 Deurne

GO! campus Willebroek
Eduard Anseelestraat 46
2830 Willebroek

Overige leslocaties:

Slachthuislaan 80, 2060 Antwerpen

Gloriantlaan 75, 2050 Antwerpen

Hoogboom, Kazerneweg 2, 2950 Kapellen

Wirixstraat 56, 2845 Niel

Wanneer

  • Dagonderwijs
  • Avondonderwijs
  • Afstandsonderwijs

Duur

Je traject voor aanvullende algemene vorming kan je op 1 jaar afwerken. De totale duur om je diploma secundair onderwijs te behalen varieert van 1 tot 3 jaar (afhankelijk van je beroepsspecifieke opleiding). Je kiest echter zelf welke en hoeveel modules je per schooljaar volgt en of je dus de duur van je opleiding verlengt of verkort.

Downloads

Overzicht van opleidingen (welke zijn (bijna) volzet)

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.