Ben je 18 jaar en wil je graag je diploma behalen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan in het secundair onderwijs blijven. Maar misschien is volwassenenonderwijs een betere keuze. Je kan ook je diploma behalen via de Examencommissie. Het diploma heeft telkens dezelfde waarde. Je verhoogt hiermee je kansen op de arbeidsmarkt. Of je hebt het nodig als je verder wil studeren. 

Wat zijn de verschillen?

Volwassenenonderwijs 

Ben je 18 jaar? Dan ben je ook welkom in het volwassenenonderwijs. Je volgt les met andere volwassenen, overdag, ’s avonds, online of op school. De trajectbegeleiders maken samen met jou een traject op jouw maat.  

In het volwassenenonderwijs kan je je diploma secundair onderwijs behalen als je deopleiding aanvullende algemene vorming combineert met een beroepsspecifieke opleiding (of als je een aso-opleiding in het volwassenenonderwijs volgt). Als je beide trajecten succesvol beëindigt, ontvang je een volwaardig diploma secundair onderwijs. De duurtijd is afhankelijk van je traject en de richting die je kiest. Reken op zo’n 1 à 2 jaar gemiddeld om je diploma te behalen. 

Er zijn ook mogelijkheden voor duaal leren of werkplekleren. 

Voordelen:

Je volgt een opleiding op jouw maat met veel flexibiliteit. Wil je je opleiding graag combineren met je werk, je gezin of een hobby? De duur van je opleiding verlengen? Dat kan. 

Je opleiding duurt niet langer dan nodig. Kan je ervaring aantonen of slaag je voor een proef? Dan kan je vrijstellingen aanvragen. Had je voor bepaalde vakken in het middelbaar goede punten? Dan hoef je deze dus niet altijd terug opnieuw te volgen. 

Slaag je voor een bepaald vak? Dan hoef je dit vak niet meer opnieuw te volgen, ook niet als je voor de andere vakken niet geslaagd was. 

Je krijgt persoonlijke begeleiding. Een team van trajectbegeleiders geeft je graag extra informatie over je traject, over hoe je studeert, over je motivatie. Ook als je gewoon je hart eens wilt luchten, ben je welkom. Wil je tijdens je traject nog graag iets aanpassen? Bijvoorbeeld omdat je werk vond en je traject over een langere tijd wil spreiden? Ook dat kan je samen bekijken.  

Je kan instappen tijdens het schooljaar. In het volwassenenonderwijs werken we met modules. Daardoor kan je zowel in september als januari instappen. 

Je kan kiezen uit meer verschillende, en praktische opleidingen. Bij GO! CVO Antwerpen kies je uit heel wat opleidingen of cursussen. Je leert vooral vanuit de praktijk. Er zijn 5 grotere campussen en meer dan 50 lesplaatsen. Van het noorden tot het zuiden van de provincie Antwerpen. Bepaalde lessen kan je ook thuis via afstandsonderwijs (met de hulp van een leraar) volgen. Zo studeer je waar en wanneer je wilt. 

✓ Je krijgt je inschrijvingsgeld terugbetaald van de overheid onder bepaalde voorwaarden als je je diploma behaalt. Dat geldt voor de beroepsspecifieke opleiding. Aanvullende algemene vorming is sowieso gratis als je nog geen diploma secundair onderwijs hebt. Je betaalt wel nog een kleine bijdrage als cursuskost. 

✓ Je behoudt je recht op groeipakket / kindergeld / kinderbijslag als je minstens 17u per week les volgt. 

Iedereen leert van elkaar. Dat zorgt vaak voor een andere band met de leraren.  

Nadelen:

Je hebt discipline nodig. In het volwassenenonderwijs heb je veel vrijheid. Je moet zelfstandig kunnen plannen en organiseren. Toch kan je steeds rekenen op de hulp van een trajectbegeleider of studiecoach als dat nodig is. We verwachten ook een volwassen mindset, waarin je verantwoordelijkheid opneemt voor je studies en je gedrag. 

Je hebt wat minder sociaal contact dan in het secundair onderwijs. In het volwassenenonderwijs heb je les in modules. Je zit niet voor elke module met dezelfde medecursisten in de les.  

Je moet het inschrijvingsgeld voor de modules van je beroepsspecifieke opleiding eerst zelf betalen. Ben je geslaagd? Dan krijg je het nadien wel terug van de overheid. Voor de modules van het traject ‘Aanvullende algemene vorming’ betaal je sowieso geen inschrijvingsgeld als je nog geen diploma hebt. 

Examencommissie 

De Examencommissie is een toetsorganisatie van de Vlaamse Overheid. De Examencommissie secundair onderwijs organiseert geen lessen, alles is zelfstudie. Het is dus geen school. De leerstof voor elk vak is vastgelegd in vakfiches 

 Voordelen:

Je kan zelfstandig en op je eigen tempo leren. 

Je legt de examens af wanneer jij er klaar voor bent. 

 Nadelen:

Er is geen begeleiding. Je moet zelfstandig studeren en de examens voorbereiden. 

Je moet al het studiemateriaal zelf verzamelen. De Examencommissie organiseert geen lessen en stelt zelf geen boeken ter beschikking. 

Je hebt dus heel wat zelfdiscipline en motivatie nodig.  

Je hebt geen statuut van leerling of student en krijgt dus geen groeipakket / kinderbijslag.   

Je betaalt 38 euro inschrijvingsgeld per studierichting en per graad. Daarvan krijg je niks terug.  Je houdt best ook rekening met een extra kost voor boeken voor zelfstudie. 

Er is slechts één evaluatiemoment en dat is het examen. 

 

Scroll naar boven