Ben je 18 jaar en wil je graag je diploma behalen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan in het secundair onderwijs blijven. Maar misschien is volwassenenonderwijs een betere keuze. Het diploma heeft telkens dezelfde waarde. Je verhoogt hiermee je kansen op de arbeidsmarkt. Of je hebt het nodig als je verder wil studeren. 

Wat zijn de verschillen?

Secundair Onderwijs 

 Secundair onderwijs volg je in de regel tussen 12 en 18 jaar, na het basisonderwijs. Het bereidt je voor op hoger onderwijs en/of de arbeidsmarkt. Je zit in een grotere of kleinere klas met leeftijdsgenoten. Je volgt de lessen overdag, meestal in een voltijds systeem. Soms kan je ook kiezen voor duaal leren of werkplekleren, waarbij je leert op school en op de werkvloer. 

 Je kan kiezen uit richtingen uit de doorstroom (aso, om verder te studeren), dubbele finaliteit (tso, om te werken of verder te studeren), kunst secundair onderwijs (kso) of arbeidsmarktfinaliteit (bso, om te werken). Je behaalt je diploma als je slaagt voor 6 jaren. 

 Voordelen:

Je hebt veel structuur. De lessen gaan door tussen dezelfde uren, er is een duidelijke toetsenperiode, …  

Je zit een volledige dag met leeftijdsgenoten op school. Daardoor kan je snel vrienden maken.  

Secundaire scholen mogen geen inschrijvingsgeld vragen. Ze mogen wel een bijdrage vragen voor andere kosten zoals boeken, kopieën, uitstappen, reizen, toezicht.  

 Nadelen:

Er is weinig flexibiliteit in je traject. Je volgt het standaard schema.  

✓ Slaag je niet voor bepaald vakken? Dan moet je mogelijk het hele jaar opnieuw doen, ook de vakken waarvoor je wel slaagde.  

✓ Je volgt altijd overdag les. Je kan het dus niet combineren met werken overdag.  

 Moet je meerdere keren het jaar overdoen in het secundair onderwijs? Dan zit je met jongere leerlingen in de klas en wordt het verschil soms groot. 

Volwassenenonderwijs 

Ben je 18 jaar? Dan ben je ook welkom in het volwassenenonderwijs. Je volgt les met andere volwassenen, overdag, ’s avonds, online of op school. De trajectbegeleiders maken samen met jou een traject op jouw maat.  

In het volwassenenonderwijs kan je je diploma secundair onderwijs behalen als je deopleiding aanvullende algemene vorming combineert met een beroepsspecifieke opleiding (of als je een aso-opleiding in het volwassenenonderwijs volgt). Als je beide trajecten succesvol beëindigt, ontvang je een volwaardig diploma secundair onderwijs. De duurtijd is afhankelijk van je traject en de richting die je kiest. Reken op zo’n 1 à 2 jaar gemiddeld om je diploma te behalen. 

Er zijn ook mogelijkheden voor duaal leren of werkplekleren. 

 Voordelen:

Je volgt een opleiding op jouw maat met veel flexibiliteit. Wil je je opleiding graag combineren met je werk, je gezin of een hobby? De duur van je opleiding verlengen? Dat kan. 

  Je opleiding duurt niet langer dan nodig. Kan je ervaring aantonen of slaag je voor een proef? Dan kan je vrijstellingen aanvragen. Had je voor bepaalde vakken in het middelbaar goede punten? Dan hoef je deze dus niet altijd terug opnieuw te volgen. 

Slaag je voor een bepaald vak? Dan hoef je dit vak niet meer opnieuw te volgen, ook niet als je voor de andere vakken niet geslaagd was. 

Je krijgt persoonlijke begeleiding. Een team van trajectbegeleiders geeft je graag extra informatie over je traject, over hoe je studeert, over je motivatie. Ook als je gewoon je hart eens wilt luchten, ben je welkom. Wil je tijdens je traject nog graag iets aanpassen? Bijvoorbeeld omdat je werk vond en je traject over een langere tijd wil spreiden? Ook dat kan je samen bekijken.  

Je kan instappen tijdens het schooljaar. In het volwassenenonderwijs werken we met modules. Daardoor kan je zowel in september als januari instappen. 

Je kan kiezen uit meer verschillende, en praktische opleidingen. Bij GO! CVO Antwerpen kies je uit heel wat opleidingen of cursussen. Je leert vooral vanuit de praktijk. Er zijn 5 grotere campussen en meer dan 50 lesplaatsen. Van het noorden tot het zuiden van de provincie Antwerpen. Bepaalde lessen kan je ook thuis via afstandsonderwijs (met de hulp van een leraar) volgen. Zo studeer je waar en wanneer je wilt. 

✓ Je krijgt je inschrijvingsgeld terugbetaald van de overheid onder bepaalde voorwaarden als je je diploma behaalt. Dat geldt voor de beroepsspecifieke opleiding. Aanvullende algemene vorming is sowieso gratis als je nog geen diploma secundair onderwijs hebt. Je betaalt wel nog een kleine bijdrage als cursuskost. 

✓ Je behoudt je recht op groeipakket / kindergeld / kinderbijslag als je minstens 17u per week les volgt. 

Iedereen leert van elkaar. Dat zorgt vaak voor een andere band met de leraren.  

 

Scroll naar boven