
12 okt Onze trajectbegeleiders helpen je op weg.
En ook als het onderweg wat moeilijk gaat, staan ze voor je klaar.
Wil je je diploma secundair onderwijs behalen? Dan kom je bij een van onze trajectbegeleiders terecht. Samen stippelen jullie een haalbaar traject uit. Bij GO! CVO Antwerpen sta je er nooit alleen voor.
Trajectbegeleider Diploma Secundair Onderwijs (DSO) Els: “Als je je diploma secundair onderwijs wil behalen, kom je meteen bij de trajectbegeleiding terecht. Tijdens het eerste gesprek leren we je beter kennen. We brengen in kaart wat je al kan en nog wil leren, welke diploma’s je misschien al hebt en welke je nog wil behalen. Dan bekijken we welke vakken je nog moet volgen en hoe we je zo goed mogelijk kunnen begeleiden. We houden er steeds rekening mee dat je het traject kan combineren met je werk, gezinsleven, hobby enz. Je bent ook vrij om een deel van je traject zelf te bepalen. Wil je bepaalde vakken in de les, of in afstandsonderwijs volgen? Kan je overdag naar school komen, of enkel ’s avonds? Samen leggen we de puzzel.”
De trajectbegeleiding zorgt dus voor een goede start. Maar ook tijdens je traject kan je op hen rekenen.
Els: “Je kan steeds terecht bij ons voor extra informatie. Dat kan gaan over je traject zelf, over hoe je studeert, over je motivatie. Ook als je gewoon je hart eens wilt luchten, ben je welkom. Beschouw ons gerust als de hulplijn van GO! CVO Antwerpen. Wil je tijdens je traject nog graag iets aanpassen? Bijvoorbeeld omdat je werk vond en je traject over een langere tijd wil spreiden? Ook dat kunnen we samen bekijken.”
Heb je een leerhindernis? Daar houden we bij GO! CVO Antwerpen rekening mee.
Els: “Er komen geregeld cursisten met dyslexie, autismespectrumstoornis, AD(H)D, een visuele of auditieve beperking, faalangst, stress … tot bij ons. We bekijken dan met de cursist wat die nodig heeft en bespreken met leraren wat mogelijk is. Samen gaan we op zoek naar redelijke aanpassingen. Maar we hebben even goed een gesprek over waar cursisten sterk in zijn en welke positieve ervaringen ze al hebben gehad. Dat is voor hen vaak een hele opluchting. Soms hebben ze in het secundair onderwijs al enkele slechte ervaringen achter de rug. Als ze een of meerdere jaartje(s) moesten overdoen, zaten ze met leerlingen die een pak jonger zijn in de klas. Of ze vonden het zwaar om elk uur van vak te wisselen, of les te krijgen van veel verschillende leerkrachten met elk een eigen aanpak. In het volwassenenonderwijs daarentegen krijg je les in blokken van 4 uur. Dat werkt vaak beter voor cursisten die nood hebben aan stabiliteit.”
Onze trajectbegeleiders zijn er voor je van het begin tot het einde van je traject, zelfs na je evaluaties.
Els: “Ook tijdens de deliberatie zijn er trajectbegeleiders aanwezig. Wij bewaken dan het volledige traject. We behouden het overzicht, waar leraren vooral naar hun eigen vak kijken. En we geven aan waarin cursisten nog kunnen groeien. Moeten we rekening houden met een leerhindernis? Dan geven we dat daar aan. Nadien kan je ook met ons de voortgang van je traject bespreken. Werkpunten, advies om naar de studiecoach te gaan … het komt allemaal aan bod. Moet je een module opnieuw doen? Dan bekijken we samen hoe we het de volgende keer aanpakken.”
De coronaperiode bracht heel wat uitdagingen met zich mee.
Els: “We kregen inderdaad heel veel vragen om trajecten te wijzigen. Sommige cursisten wilden overschakelen van contact- naar afstandsonderwijs of omgekeerd. We deden ook meer dan ooit ons best om cursisten te helpen, te motiveren, te steunen en op te peppen. Het was voor veel mensen een moeilijke periode. Maar we zijn blij dat we onze cursisten hebben kunnen ondersteunen.”
Onze trajectbegeleiders houden het pad naar je diploma altijd zichtbaar.
Els: “Als trajectbegeleider heb je het gevoel dat je mee het verschil kan maken tussen volhouden en opgeven. Dat je duidelijkheid kan scheppen in een ingewikkeld parcours en in de verschillende keuzes. Zo kunnen we een cursist toch overzicht bieden. Dat geeft echt voldoening. Ik vind het ook leuk dat we mee kleine of grote problemen kunnen oplossen, voor de cursisten en voor de leraren. Zo blijft het pad naar het diploma voor een cursist altijd zichtbaar.”
Bekijk hier al onze trajectbegeleiders DSO en op welke campus je hen kan vinden >>
Ook voor onze cursussen Nederlands voor anderstaligen hebben we een team van trajectbegeleiders. Meer info vind je hier >>
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.