
19 mrt Een taal leren in coronatijden.
Tuurlijk is dat een goed idee!
✓ Onze taallessen gaan gewoon online verder. De leraren voorzien aangepaste lessen. Daardoor leer je niet minder, wel anders.
✓ Je bent vaak bewuster bezig met de opleiding omdat je meer kan oefenen en je je meer kan focussen.
✓ Je volgt de les gemakkelijk van thuis en je hoeft je niet te verplaatsen.
Hoe stellen onze cursisten vreemde talen het? Hun verhaal lees je hier.
Elke (43) is een echte taalfanaat en volgt de cursus Italiaans. Als werkende mama vergt het voor haar wel wat engagement om de cursus te combineren. Ze moet dus goed plannen, maar ze krijgt er heel wat voor in de plaats. Elke ziet in de afstandslessen enkele nadelen, maar toch vooral veel voordelen:
Elke: “Omdat ik nu de hele dag van thuis werk, vergt het soms een extra inspanning om de avond van de les opnieuw achter mijn computer plaats te nemen. Aan de andere kant is de avond ook rustiger, omdat ik me niet moet verplaatsen naar de school. De afstandsles is best wel intensief. Het was voor iedereen wat zoeken naar wat het beste werkte maar nu loopt het vlot. Er is veel interactie. We krijgen vaak opdrachten die we thuis moeten voorbereiden. Het is dus zeker niet zo dat we in coronatijden minder leren.”
Suzanne (69) volgt Chinese les. Ze vindt die taal wel moeilijk en arbeidsintensief, maar vooral ook heel boeiend. Aan de afstandslessen moest ze eerst wat wennen. Maar nu bevalt haar dat prima.
Suzanne: “Door de afstandslessen leren we zelfs meer. In onze virtuele les via Google Meet komen we intensief en om de beurt aan bod om te spreken. Ook het lezen is nu extra intensief. We lezen de tekst vooraf thuis en de leraar licht de moeilijke dingen apart toe. Daarna krijgen we vragen om te checken of we de tekst goed begrepen hebben. Schrijven in het Chinees is een hele uitdaging op zich. Via het leerplatform hebben we ook schrijfmomenten. We schrijven zinnen en uploaden daar een foto van. De leraar geeft dan online feedback op ons Chinees handschrift. Hij neemt onze lessen op. Die lessen kunnen we dan nadien herbekijken en herbeluisteren. Dat vind ik heel handig. Onze klas hangt erg aan elkaar. We zijn verbonden met elkaar via een Whatsapp groepje. Zo kunnen we elkaar helpen, steunen enz. Met alle tools die ons aangereikt worden, lukt het ons goed.”
Els (66) is net op pensioen en volgt sinds september 2020 Spaanse les. Toen ze zich eerder dit jaar inschreef, hoopte ze dat corona vlug voorbij zou zijn en dat er veel contactlessen zouden zijn. Maar aan de afstandslessen zijn ook positieve kanten, vindt ze.
Els: “We hebben een klein groepje en op het scherm kunnen we elkaar zonder mondmasker zien. Onze les duurt wat minder lang nu, maar is intensiever. We moeten meer oefeningen maken na de les, maar die kunnen we dan plannen op een momentje dat we zelf kiezen. Nu is het voor mij ook veel relaxter. Soms moest ik me haasten als ik les op de campus had. Nu verlies ik daar geen tijd mee. Om een taal te leren, moet je die taal veel spreken. Dat komt tijdens de virtuele les ook veel aan bod. We hadden eerst wel wat technische problemen in de les. Maar onze lerares deed er alles aan om die opgelost te krijgen. Ze stelt ons gerust en moedigt ons aan.”
Anne Marie (73) volgt al enkele jaren Engels bij GO! CVO Antwerpen. Dat doet ze omdat haar dochter in Amerika is gaan wonen. Zo kan ze toch gemakkelijk met haar kleinkinderen spreken en kan ze zich goed behelpen als ze naar Amerika reist. Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 haakte ze af. In september schreef ze zich toch terug in.
Anne Marie: “Tijdens de cursus Engels leerde ik al veel bij. De manier waarop we les krijgen, bevalt me erg. Er is niet teveel druk, maar toch probeert de lerares de cursisten vooruit te trekken. Er is ook een aangename sfeer in de klas. Dat is toch ook belangrijk als motivatie. Omdat we zo’n klein groepje waren, hadden we in het begin enkele lessen op de campus. Maar nu zijn de lessen volledig in afstandsonderwijs. Die lessen verlopen bij onze lerares ongeveer op dezelfde manier. Er zijn wel een paar aanpassingen. Zo kunnen we bv. niet in groepjes werken of een rollenspel doen, en hebben we minder dat sociale gebeuren. Maar de lessen verlopen vlot. En het bevalt me ook wel dat ik niet meer in de kou naar buiten moet in deze periode. Ik heb wel de indruk dat ik meer leer wanneer de cursus doorgaat in de klas. Ik ben blij dat ik terug gestart ben. Het is ook een manier om met mensen in contact te blijven.”
Wil jij ook graag een taal leren? Bij GO! CVO Antwerpen kan je kiezen uit maar liefst 7 talen: Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch en Spaans. Corona of geen corona? Onze gemotiveerde leraren gaan gewoon door.
Bekijk al onze taalopleidingen >>
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.