Eddy (56) werkt als ICT-verantwoordelijke bij NMBS. ’s Avonds ruilt hij zijn toetsenbord in voor een koksmuts en roert hij in de potten bij GO! CVO Antwerpen. Daar volgt hij verschillende kookcursussen. Zo is hij nu chef van de ICT én chef thuis.

Eddy is altijd al een bezige bij geweest. Hij had vroeger veel en uiteenlopende hobby’s. Hij leert ook graag bij, zowel voor zijn werk als voor zichzelf.

Eddy: “Enkele jaren geleden leerde ik mijn vrouw kennen. Zij is leraar koken in het volwassenenonderwijs. Mijn vrouw geeft vaak ’s avonds les. Daarom wou ik ’s avonds mijn tijd ook graag nuttig doorbrengen. Ik wou eindelijk ook graag goed leren koken. Ik heb ondertussen al verschillende modules gevolgd, waaronder ‘Grillen voor elke dag’ en ‘Culinair de wereld rond’.

In ‘Grillen voor elke dag’ leer je hoe je de barbecue in de dagelijkse keuken integreert. Je leert allerlei technieken en maakt gerechten van hapjes tot en met dessert.

Eddy: “We leerden al groenten snijden, gerechten kruiden, sauzen maken enz. We maken 4 gerechten per les. We leren ook dingen die je in de oven of airfryer kan maken. Zo hebben we er het hele jaar plezier van!  Of we leren ook hoe je vlees kan inbinden met een natuurlijk product, zodat het extra lekker wordt. We leren hoe we een sappige ribeye bakken, hoe je zalm moet roken op een houtplank enz. Maar niet alleen vlees of vis komt aan bod. We leren bv. ook verse mayonaise of ijs maken, we leren snijtechnieken enz.”

Tijdens ‘Culinair de wereld rond’ stap je af van de traditionele gerechten en leer je de wereldkeuken kennen.

Eddy: “Daarin koken we gerechten uit elk werelddeel: Italiaans, Frans, Mexicaans, oosters enz. We leren er meer over hoe smaken in elkaar zitten. Dat vind ik super boeiend! De receptjes krijgen we ook allemaal in een bundel. We hebben al zoveel lekkere recepten klaar gemaakt: Franse broufade (een soort van stoofvlees), Chinese kippenvleugeltjes enz.”

Voor Eddy is het ideaal om even aan niks anders te denken en lekker te barbecueën en koken.

Eddy: “We komen goed met onze groep overeen. We kunnen lachen met elkaar en grapjes maken. Maar we kunnen ook serieus zijn en goed doorwerken. Het zijn echt supertoffe mensen. De leeftijden zijn ook heel divers: van jong tot ouder. Er is altijd wel iemand waarmee je aansluiting vindt en waarmee je karakter klikt. We zijn met een groepje van zo’n 16 cursisten. We proberen ook om wat gezamenlijk de aankopen te doen. Onze leraar geeft een lijst met wat we nodig hebben. En zo zorgen we daar dan wat om beurt voor. We koken per twee aan een kookeilandje. We zijn druk bezig, maar toch is het ontspannend. Het is eens totaal iets anders dan wat ik voor mijn beroep doe. En het is lekker ook natuurlijk, want we eten nadien de gerechten samen op. Dat is altijd heel gezellig en leerrijk. We proeven samen en bespreken de gerechten.”

Ook de leraren vallen bij Eddy in de smaak.

Eddy: “De leraren geven op een gestructureerde en aangename manier les. Ze hebben enorm veel ervaring en kennis. Ze geven veel uitleg en tips, bv. om vlees te snijden en te kruiden. Zo krijgen we sowieso al een goede basis mee. En de leraren lopen ook altijd rond om nog extra tips te geven.”

Eddy had heel weinig kookervaring. Toch pikte hij alles snel op.

Eddy: “Ik ben trots op wat ik al allemaal geleerd heb. Thuis ben ik nu vooral diegene die kookt. En mijn vrouw eet de potten helemaal leeg. Ook als er vrienden komen, kook ik graag. Ik heb de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. Binnenkort wil ik nog graag op een extra avond een kookcursus volgen. Er zijn nog zoveel modules die interessant zijn: verfijnde genieter, feestelijke keuken, bakken enz. En er zijn nog zoveel andere cursussen ook die me aanspreken, zoals bv. fotografie. Ook die cursussen kan ik bij GO! CVO Antwerpen volgen.”

Wil je zelf graag leren koken? Bij GO! CVO Antwerpen kan je heel wat kookcursussen volgen, van beginners tot gevorderden. Er zijn kooklessen in Hoboken, Kapellen, Antwerpen, Borgerhout, Schoten, Brasschaat en Stabroek.

Scroll naar boven