Studeren in een ander land? Dat kan een hele uitdaging zijn. Voor Sahil (20) uit Nepal, was het de beste keuze. Hij kwam naar België en volgde Nederlands én een opleiding om zijn diploma te behalen. Zo grijpt hij vastberaden nieuwe kansen in zijn nieuwe thuisland.

Van Nepal naar Antwerpen

Sahil: “In Nepal ging ik naar een secundaire school. Omdat mijn vader in Nepal overleden was, kwam ik in 2021 samen met mijn moeder naar België. Ik volgde eerst Nederlands voor anderstaligen (NT2) bij GO! CVO Antwerpen. Daarna schreef ik me meteen in om mijn diploma secundair onderwijs te behalen. Dat vond ik heel handig, omdat ik de school al kende.”

Een nieuwe leeromgeving

Sahil: “Het onderwijs in Nepal en België is erg verschillend. De grootste uitdaging voor mij was om te leren werken met computers. Dat had ik in Nepal nog niet gedaan. Ik moest ineens leren werken met Word, Excel en andere programma's. Gelukkig waren mijn medecursisten en leraren heel behulpzaam en ondersteunend. Ik volgde ook een module “ICT en administratie”. Daarin leerde ik veel over computers, Google Drive enz.”

Traject op maat

Sahil: “Ik koos voor het traject Polyvalent Verkoper om snel mijn diploma secundair onderwijs te behalen. Daarvoor moet ik modules van Aanvullende algemene vorming combineren met Polyvalent Verkoper. Mijn trajectbegeleider gaf me veel informatie over de modules en hoe het traject werkte. We maakten samen een traject op mijn maat. Ik vind het vooral een groot voordeel dat ik mijn studie flexibel kan plannen. Ik volg ’s avonds muzieklessen. Daarom studeer ik vooral overdag. Zo kan ik het goed combineren.  Ik droom ervan om een opleiding aan het conservatorium te volgen. Daarvoor heb ik ook mijn diploma secundair onderwijs nodig. Ik koos voor Polyvalent verkoper omdat je je diploma kan behalen op één jaar tijd. En ik vind het ook een interessante richting. Zo kan ik bv. deeltijds werken in een winkel als ik naar het conservatorium ga.”

Contactonderwijs

Sahil: “Voor mijn traject had ik de keuze tussen lessen op school of lessen via afstandsonderwijs. Ik koos ervoor om de lessen te volgen op school. Ik voel van mezelf dat ik dan aandachtiger kan zijn. Als ik iets niet begrijp, of als ik moeite heb met Nederlands, dan kan ik het meteen aan de leraar vragen. Ik vind samen in de klas zitten en samen leren ook leuker. Maar ik vind het wel goed dat de keuze er is.”

Vriendelijke leraren en behulpzame medestudenten

Sahil: “Ik waardeer vooral dat mijn leraren en medecursisten zo vriendelijk en behulpzaam zijn. Voor mij is het Nederlands niet altijd gemakkelijk. Het is fijn dat mijn medecursisten me daarmee helpen. Op mijn beurt help ik hen dan met Engels en wiskunde.”

Praktijkgericht

Sahil: “De lessen zijn heel praktijkgericht. De leraren hebben veel vakervaring en delen nuttige tips. Bovendien deed ik ook bij mijn stage bij Kruidvat een heel leuke, praktische ervaring op. Ik leerde hoe het is om in een professionele omgeving te werken.”

 Een stralende toekomst

Sahil: “Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om mijn diploma te behalen. Er is zoveel keuze aan opleidingen dat je altijd wel iets vindt dat bij je past. Ook wanneer je les volgt, kan je kiezen: overdag of ‘s avonds. Dat vind ik een groot voordeel. Nu ben ik jong. Nu heb ik tijd om te studeren. Dus wil ik nu ook voor mijn toekomst werken.”

Wil jij ook graag Nederlands leren? Je diploma secundair onderwijs behalen? Of een van onze beroepsopleidingen (waaronder Polyvalent verkoper) volgen? We verwelkomen je graag bij GO! CVO Antwerpen.

Scroll naar boven