Studeren? Daarin had Raïd (25) als tiener weinig interesse. Hij zei het middelbaar vaarwel, zonder diploma. Ook via de Examencommissie ging het niet zo vlot. Maar al snel zocht Raïd naar nieuwe kansen. Hij volgde de opleiding Boekhoudkundig assistent bij GO! CVO Antwerpen en behaalde zijn diploma secundair onderwijs. En daar stopte het niet. Vol motivatie is hij gestart op de hogeschool. Zo zet hij stap voor stap de weg verder naar zijn einddoel: een bachelordiploma behalen en zelfstandig boekhouder worden. Mét de juiste mindset en veel volharding.

Geen succes in het secundair onderwijs en bij de Examencommissie

Raïd: “Ik was geen enthousiaste leerling in het middelbaar. Als eigenwijze puber wou ik vooral plezier maken, niet studeren. In het 5de jaar secretariaat-talen was ik niet geslaagd. Daarom probeerde ik mijn diploma te behalen via de Examencommissie. Na veel zelfstudie en een verwarrende stage, behaalde ik helaas mijn diploma niet. Er was totaal geen communicatie of begeleiding. Ik had echt het gevoel dat ik er helemaal alleen voor stond. Ik besloot dus om te stoppen met studeren. Zonder diploma op zak begon ik te werken.”

Volwassenenonderwijs als nieuwe start

Raïd: “Ik merkte wel dat het moeilijk is om zonder diploma een interessante job te vinden. Na enkele jaren besloot ik toch om mijn diploma nog te behalen. Een vriendin vertelde me over het volwassenenonderwijs. Samen gingen we de uitdaging aan. Ik had een gesprek met de trajectbegeleiding van GO! CVO Antwerpen. Ik kreeg vrijstellingen door mijn rapport van de Examencommissie. Ik legde ook proeven af. Daardoor kon ik op zo’n 5 à 6 maanden tijd mijn diploma behalen. Ik moest maar 2 dagen naar school. Op de andere dagen werkte in aan mijn taken enz.”

Steun, inspraak en begeleiding

Raïd: “Het was fijn te voelen dat ik veel steun kreeg, zowel van de trajectbegeleiders als van de leraren. De meeste van mijn modules volgde ik in contactonderwijs. Dat bekent dat je naar de lessen op school gaat. Na de slechte ervaring bij de Examencommissie, koos ik daar bewust voor. De leraren hebben veel vakkennis en zijn geduldig. Ik kon veel vragen stellen tijdens de les. Mijn medecursisten hadden heel uiteenlopende leeftijden. Dat vond ik net een goede zaak. Ik vind de leerstof ook heel interessant. Daardoor studeer ik ook vlotter dan in het secundair onderwijs.”

Van theorie naar praktijk: een schitterende stage

Raïd: “Tijdens mijn opleiding heb ik ook stage gedaan. Zo kon ik alles leren toepassen in de praktijk. Het was een heel verrijkende ervaring. Ik deed stage bij een zelfstandig boekhoudster. Daar kon ik heel veel leren en zij apprecieerde mijn hulp ook echt. Ik kreeg er ook advies en tips. Ik mocht facturen inboeken, had contact met klanten enz. De stage verliep vlot en ik had een goede communicatie met de stagebegeleider van GO! CVO Antwerpen.”

Verder in de hogeschool

Raïd: “De stage heeft me extra gemotiveerd om verder te studeren. Ik wil graag ook zelf zelfstandig boekhouder worden. Sinds september startte ik mijn studies Accountancy en Fiscaliteit bij de hogeschool om mijn professionele bachelor te behalen. Ik leer veel interessante dingen bij, zoals Vennootschapsrecht en Personenbelasting. De opleiding Boekhoudkundig assistent was een goede voorbereiding. De leerstof bij de bacheloropleiding is best wel uitgebreid. Dus je moet de leerstof goed bijhouden en herhalen. Ik vond mijn eigen manier van studeren en omring me met de juiste studenten. Zo hebben we een positieve invloed op elkaar. Ik heb een doel voor ogen en wijk daar niet van af. Dat is wat ik mezelf vertel en wat me ook motiveert om door te gaan. Het is amper een jaar geleden dat ik op de proclamatie stond bij GO! CVO Antwerpen en mijn diploma secundair onderwijs behaalde. En in september begin in al het 2de jaar van mijn bacheloropleiding.”

Nieuwe kansen, mooie toekomst

Raïd: “Als ik de tijd terug kon draaien, dan zou ik het in het middelbaar anders gedaan hebben. Maar ik ben blij dat ik wakker ben geschud. Ik ben nu 25 jaar. Ik zal m’n doel sowieso op een andere manier behalen. Ik geloof dat alles mogelijk is als je moeite doet, stap voor stap. Ik kijk er naar uit om mijn diploma hoger onderwijs te behalen. Dan kan de rest van mijn leven beginnen, zoals ik het wil. Het is nooit te laat om nieuwe kansen te grijpen en je diploma te behalen.”

Wil jij ook graag je diploma secundair onderwijs behalen? Of een van onze beroepsopleidingen (waaronder Boekhoudkundig Assistent) volgen? We verwelkomen je graag bij GO! CVO Antwerpen. Kom zeker naar een van onze infomomenten.

Scroll naar boven