Pascale stopte in het secundair onderwijs toen ze 18 jaar was. Ze behaalde geen diploma. Sindsdien werkt ze bij Delhaize. Nu zijn we 33 later en is Pascale (51) heel wat ervaring rijker. Erg gemotiveerd is ze om haar diploma nog te behalen. Bovendien wil ze ook werk maken van haar kinderdroom: in de zorgsector gaan werken.

Vroeger studeerde Pascale voor kapster. Maar dat deed ze niet graag.

Pascale: “Mijn moeder was kapster en wilde mij als opvolgster. Maar ik wilde graag verpleegster worden en iets in de zorg doen. Mijn moeder vond dat geen goed idee, door de vele nachten en het weekendwerk. Ik was niet gemotiveerd en behaalde daardoor geen goede punten. In het 5de middelbaar moest ik blijven zitten. Mijn vader werkte in Delhaize en zei dat ik dan maar moest gaan werken. Toen ik 18 jaar werd, stopte ik met mijn studies en begon ik bij Delhaize. Ik werkte er eerder al als jobstudent aan de kassa.”

Pascale deed verschillende functies bij Delhaize: kassierster, assistent-secretaresse, teamlead Kassa, polyvalent medewerker. Nu ze 51 jaar is, wil ze toch graag haar diploma secundair onderwijs behalen.

Pascale: “Aangezien de Delhaizewinkels worden overgenomen door zelfstandige uitbaters, wil ik graag iets achter de hand hebben. Je krijgt vaak een beter loon als je een diploma secundair onderwijs hebt en je hebt ook meer kansen. Daarom dacht ik aan het volwassenenonderwijs. Ik ging naar een infoavond van GO! CVO Antwerpen. Daar kreeg ik het advies om de opleiding Winkelmedewerker te volgen. Omdat ik zoveel ervaring heb, kreeg ik veel vrijstellingen en kon ik sneller mijn diploma behalen. In het volwassenenonderwijs moet je een beroepsopleiding, Winkelverkoper in mijn geval, combineren met een opleiding Aanvullende algemene vorming. De trajectbegeleiding maakt voor iedereen een traject op maat.”

Pascale werkt nu deeltijds om haar job en haar studies te combineren. De trajectbegeleiding hield daar rekening mee. Door het haalbare traject, Pascales doorzettingsvermogen en de flexibiliteit van haar werkgever lukt de combinatie voor haar.

Pascale: “De meeste lessen volg ik op school. Engels volg ik online, van thuis uit. Dat is meteen na mijn werk. Enerzijds is het zwaar, omdat ik soms liever wil ontspannen. Maar het geeft ook rust dat ik geen verplaatsing hoef te doen. De taken verlopen via Moodle, het online leerplatform. Die plan ik in op een moment dat voor me past. Af en toe neem ik ook educatief verlof op. Dan kan ik gefocust op mijn taken werken en ineens veel doen. Dat geeft dan weer rust op een ander moment. Het was erg zoeken in het begin. Maar nu lukt het wel. Ik heb ook geleerd om het huishouden wat losser te laten. Mijn taken wil ik steeds goed in orde hebben. Het studeren zelf gaat redelijk gemakkelijk. Ik maak nota’s in de les, en door alles op te schrijven en uitleg te vragen, onthoud ik al veel.”

Het volwassenenonderwijs is er voor alle leeftijden. Pascale zit dus ook met jongere cursisten in de les.

Pascale: “Ik kom goed overeen met mijn medecursisten. De meeste cursisten zijn wel jonger. Sommige zijn heel gemotiveerd, andere wat minder. Nu kan ik dat al wat beter van me afzetten. Onze klas is heel lief voor elkaar. Iedereen wordt aanvaard in de les. We hebben ook geregeld groepswerken waarin we leren om goed samen te werken.”

Pascale is heel gemotiveerd en werkt hard. Daardoor behaalt ze goede punten.

Pascale: “Dat was vroeger wel even anders, in het middelbaar. Daarom haal ik er nog meer voldoening uit. Ik vind het ook leuk dat je in het volwassenenonderwijs zo praktijkgericht leert. Ook op mijn werk raad ik het volwassenenonderwijs aan collega’s aan. Ik ben heel trots dat ik dit op mijn 51 jaar nog doe. Ook mijn man en kinderen steunen me.”

Pascale is heel sociaal en helpt graag mensen. En ze heeft nog een kinderdroom die ze graag in vervulling ziet gaan.

Pascale: “Op mijn werk doe ik geregeld een babbeltje met oudere en eenzame mensen. Daar heb ik altijd een zwak voor gehad. Ik was ook de mantelzorger van mijn grootvader. We hebben hem lang thuis kunnen houden en daar heb ik veel voldoening van. Zodra ik mijn diploma secundair onderwijs op zak heb, wil ik nog graag de opleiding Zorgkundige volgen. Mijn droom als tiener was al om in de zorg te werken. Die droom wil ik graag waarmaken, nu ik 51 jaar geworden ben. Ik moet nog zo’n 10 jaar werken, dus dit is het goede moment om toch eens te gaan ‘proeven’ van de zorg. Ik zou graag in een dienstencentrum werken. Dan kan ik stage doen en werken tegelijk. Er zijn verschillende trajecten mogelijk en ik kan mee kiezen. Ik wil de opleiding graag op een jaar afronden, zodat ik sneller aan die job kan beginnen. Zorgkundige is bovendien een knelpuntberoep, dus ik ben er zeker van dat ik snel werk zal vinden.”

Zo heeft Pascale op haar 51ste binnenkort de mogelijkheid om verschillende jobs te doen. Ze is een mooi voorbeeld dat het nooit te laat is om je diploma te behalen of je dromen na te jagen.

Wil jij ook graag je diploma secundair onderwijs behalen? Of een van onze beroepsopleidingen volgen? We verwelkomen je graag bij GO! CVO Antwerpen. Kom zeker naar een van onze infomomenten.

Scroll naar boven