Jim (46) volgt de opleiding Fietshersteller bij GO! CVO Antwerpen. Daar heeft hij een heel goede reden voor. “Zo kan ik de fiets van mijn zoon zelf herstellen. We zijn niet meer afhankelijk van andere mensen en het is een pak goedkoper!”, zegt Jim.

De zoon van Jim is wedstrijdrijder. Dat betekent dat er vaak herstellingen aan zijn mountainbike nodig zijn: versnellingen, remmen, …

Jim: “In het verleden waren we altijd afhankelijk van iemand anders om ons te helpen. Ik vind het handig dat ik dat nu zelf kan. Ik neem materiaal mee naar de koers. Als je het zelf kan, kan je ook op de kosten besparen.”

Jim ontdekte via de website dat je bij GO! CVO Antwerpen een opleiding Fietshersteller kan volgen, zowel in Kapellen als Willebroek. Er zijn veel verschillende modules: Onderhoud Fiets, Opbouw en afstellen Fiets, Diagnose en herstelling Fiets, Geavanceerde Fietstechnologie.

Jim: “Tijdens de lessen bespreken we telkens een ander onderdeel van fietsherstellingen. Je kan ook zelf een fiets meenemen die je wil herstellen. Dat is dubbel handig: je fiets is gemaakt én we leren daardoor ook heel praktijkgericht. Elke kapotte fiets is anders. Je kan bij iedereen meekijken. Daar leren we veel van. We leren ook hoe je stukken bestelt. Ik heb al zelf de lagers van een wiel vervangen, versnellingskabels gestoken en afgesteld, nieuwe olie op de remmen gezet enz.”

Je kan de opleiding Fietshersteller volgen als hobby, of je kan met je certificaat aan de slag als (zelfstandig) fietsenmaker.

Jim: “ We zijn een leuke groep. Er is ook een mama met 3 kinderen bij. Ze moest in het verleden vaak langs de fietsenmaker. Daar moet je vaak toch enkele dagen wachten vooraleer je er terecht kan. De herstellingen zijn ook nogal duur. Fietsenmakers willen soms het geheel vernieuwen, terwijl er maar een deel nodig is. Nu leert ze hoe ze kinderfietsen zelf kan herstellen. Zo kan ze ook heel wat besparen.”

De les wordt gegeven door een leraar die zelf fietsenmaker is en veel ervaring heeft.

Jim: “Ik vind de lessen heel interessant. De leraar doet goed z’n best en legt alles stap per stap uit. Hij weet duidelijk waarover hij spreekt. We krijgen veel tips. De laatste jaren is er ook een grote evolutie geweest in de fietswereld. Het is niet altijd evident om daar volledig van bij te blijven. Volgend schooljaar wil ik me graag terug inschrijven. Zo kan ik nog meer bijleren over enkele specifieke zaken zoals remblokjes, olie, velgremmen, ander soorten types van remmen.”

Wil jij ook graag een opleiding Fietshersteller volgen? Of een van onze andere opleidingen Techniek (zoals Meubelmaker, Automecanicien, Lasser, ...) ?  We verwelkomen je graag bij GO! CVO Antwerpen. 

Scroll naar boven