Nieuwe opleiding

Gefascineerd door verkoop in een winkel? In de opleiding Winkelverkoper leer je in een eerste deel om producten op een commerciële manier in de winkel te plaatsen en de kassa te bedienen. Heb je dit deel afgewerkt? Dan behaal je de beroepskwalificatie Winkelmedewerker. Daarna volgen commerciële modules. Je leert meer over verkooptechnieken en over de opvolging van klanten na de verkoop. De opleiding bestaat uit 40% stage.   

Je opleiding

Winkelverkoper is een beroeps- en diplomagerichte opleiding. Volg je ook de opleiding Aanvullende algemene vorming met succes? Dan kan je je diploma secundair onderwijs behalen. Je kan deze opleiding volgen op school of in werkplekleren.   

We maken samen met jou een individueel traject. Kan je goede punten in het middelbaar of ervaring aantonen of slaag je voor een proef? Dan kan je vrijstellingen aanvragen. 

Je kan deze opleiding ook volgen in een traject ‘werkplekleren’. Daarin leer je op school én op de werkvloer (+60% van je opleidingstijd) en leer je meteen vanuit de praktijk. Werkplekleren of het gewone traject? Jij kiest! Meer info over werkplekleren>> 

Extra premie 

Dit is een knelpuntopleiding. Misschien kom je in aanmerking voor een extra premie. 

Meer info? Ga naar de website van VDAB, bekijk de flyer of bel het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 16.30 uur). 

 

Lesplaatsen, data en inschrijven

Bekijk alle lesplaatsen en data voor de modules van deze opleiding via de knop hieronder. Je kan je ook rechtstreeks inschrijven.

Lesplaatsen, data en inschrijven

Wat leer je

 • Verkooptechnieken
 • Klantencontacten
 • Aanvullen, productbehandeling, organisatie van de distributie
 • Kassa
 • E-verkoop
 • Diefstalpreventie, conflicthantering, dienst naverkoop

De opleiding Winkelverkoper – optie ‘Aanvuller’ bestaat uit volgende modules:

 • Artikelpresentatie
 • Commerciële communicatietechnieken
 • Commercieel omgaan met klanten
 • Aanvullen, productbehandeling en organisatie distributie
 • Werkplekleren aanvuller.

De opleiding Winkelverkoper – optie ‘Kassier’ bestaat uit volgende modules:

 • Artikelpresentatie
 • Commerciële communicatietechnieken
 • Commercieel omgaan met klanten
 • Kassaverrichtingen
 • Werkplekleren betalingsverrichtingen.

Hoelang duurt de opleiding?

Je kan de opleiding in 1 jaar afwerken. Je kiest echter zelf welke en hoeveel modules je per schooljaar volgt. Je kan je traject dus ook over een langere periode spreiden als je dat wenst.

Wat na je opleiding?

Je kan meteen aan de slag in een winkel of een webwinkel. Of je kan verder studeren en kiezen voor een graduaatsopleiding (vroegere HBO5) Winkelmanagement bijvoorbeeld. 

Inschrijvingsinfo

Wil je deze opleiding volgen? Doorloop dan volgende stappen:

 1. Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie. We leggen je ook uit wanneer je proeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen en wanneer je op gesprek komt bij een trajectbegeleider.
 2. Je hebt een trajectgesprek. Onze trajectbegeleiders helpen je bij het opmaken van een traject op maat. Ze zijn er voor jou, zelfs als het wat moeilijker gaat.
 3. Na dit gesprek schrijf je je in op het secretariaat. In dit overzicht van beschikbare opleidingen vind je terug voor welke opleidingen er nog plaats is en welke opleidingen (bijna) volzet zijn.Wil je je vlot inschrijven? Bekijk dan op voorhand deze informatie >> Zo weet je welke documenten je zeker nodig hebt en waar je je kan inschrijven.

Heb je nog vragen, bv. over de vrijstellingen, groeipakket (kinderbijslag) en het volwassenenonderwijs in het algemeen ? Neem een kijkje tussen onze veelgestelde vragen.

Vrijstellingen

Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van:

 • vorige rapporten
 • attesten en getuigschriften van een andere of gelijkaardige opleiding
 • ervaring

Bekijk de voorwaarden >>

Breng je jaarrapport van de school/examencommissie mee naar de infoavond of als je proeven komt afleggen.

Jaarrapport? = overzichtspagina met je resultaten van dagelijks werk en examens van het volledige schooljaar.

Heb je geen jaarrapport? Geen probleem, dit is geen toelatingsvoorwaarde.

 • Je kan dit opvragen. De school/examencommissie is verplicht om dit mee te geven.
 • Wil de school geen jaarrapport geven? Vraag een verklaring
  • die afgestempeld en ondertekend is door een medewerker
  • waarop staat voor welke vakken je op het einde van het schooljaar geslaagd was
  • met de contactgegevens van de school
 • Je mag vrijstellingsproeven afleggen.

Opgelet: je jaarrapport mag niet ouder zijn dan vier jaar.

Proeven

Je kan proeven afleggen om vrijstellingen te behalen. Op basis van je resultaten gaan we na welke modules je nog moet volgen. Je persoonlijk traject duurt dus niet langer dan strikt noodzakelijk.  Je kan hiervoor een afspraak maken nadat je een infosessie gevolgd hebt. Meer informatie >>

Prijs

Een lijst van de verschillende tarieven van het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2024-2025 vind je hier.

Alle informatie en prijzen op deze website zijn onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen.

Onze trajectbegeleiders geven je meer informatie tijdens je trajectgesprek.

Vragen over de kostprijs? Contacteer ons.

Nuttige documenten

contact

Trajectbegeleiding

Diploma secundair onderwijs

03 376 12 00

Schrijf je in voor een infomoment.

Meer informatie
 • Keuze uit verschillende trajecten
 • Ervaren leraren
 • Veel praktijk

Info en inschrijvingen

Wil je graag je diploma secundair onderwijs behalen? Schrijf je in voor een infomoment. Daar krijg je alle info. We leggen je ook uit wanneer je proeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen.

Een vraag over deze opleiding?

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Ontdek onze andere opleidingen

Wat zeggen onze cursisten?

Per

Cursist

“Ik koos voor de opleiding Polyvalent Verkoper. Zo kon ik mijn diploma secundair onderwijs op maximum één jaar tijd behalen. Omdat ik enkele vakken in afstandsonderwijs volg, hoef ik niet elke dag naar school. We krijgen voldoende tijd om de leerstof te verwerken. We hebben ook een eigen winkelruimte met tweedehandsspulletjes. Daar kunnen we alles oefenen.” Verder lezen

Sahil

Cursist

“Ik vind het vooral een groot voordeel dat ik mijn studie flexibel kan plannen. Ik volg ’s avonds muzieklessen. Daarom studeer ik vooral overdag. Zo kan ik het goed combineren. Ik vind het ook een interessante richting. Voor mijn traject had ik de keuze tussen lessen op school of lessen via afstandsonderwijs. Ik koos ervoor om de lessen te volgen op school. Ik voel van mezelf dat ik dan aandachtiger kan zijn. Als ik iets niet begrijp, of als ik moeite heb met Nederlands, dan kan ik het meteen aan de leraar vragen. Ik vind samen in de klas zitten en samen leren ook leuker. Maar ik vind het wel goed dat de keuze er is. De lessen zijn heel praktijkgericht. De leraren hebben veel vakervaring en delen nuttige tips. Bovendien deed ik ook bij mijn stage bij Kruidvat een heel leuke, praktische ervaring op. Ik leerde hoe het is om in een professionele omgeving te werken.” Verder lezen

Pascale

Cursist

"Omdat ik al veel ervaring had in een supermarkt, kreeg ik veel vrijstellingen en kon ik sneller mijn diploma behalen. De trajectbegeleiding maakt voor iedereen een traject op maat. Ik werk deeltijds nu om mijn job en studies met elkaar te kunnen combineren. De trajectbegeleiding hield daar rekening mee. Ik kom goed overeen met mijn medecursisten. Onze klas is heel lief voor elkaar. Iedereen wordt aanvaard in de les. We hebben ook geregeld groepswerken waarin we leren om goed samen te werken. Ik vind het ook leuk dat je in het volwassenenonderwijs zo praktijkgericht leert. Ook op mijn werk raad ik het volwassenenonderwijs aan collega’s aan. Ik ben heel trots dat ik dit op mijn 51 jaar nog doe. Ook mijn man en kinderen steunen me.” Verder lezen

Scroll naar boven