Fotografie

Wil je leren werken met je digitale spiegelreflexcamera? Of je verder verdiepen in portretfotografie, macrofotografie, zwart-witfotografie, ruimtefotografie enz.? Maak een keuze uit ons ruim aanbod van modules digitale fotografie, voor beginners tot gevorderden.

1 Wat leer je?

 • Hanteren van de camera
 • Belichtingsdriehoek
 • Compositie
 • Belichting & witbalans
 • Beeldbewerking (Adobe Lightroom)
 • Werken in een fotostudio
 • Straatfotografie, reportagefotografie, panoramafotografie, portretfotografie, HDR-fotografie, zwart-witfotografie, macrofotografie, architectuur- en interieurfotografie ... (afhankelijk van de gekozen module)
 • Geavanceerde technieken en bewerkingen
 • Ontplooiing als volwaardig fotograaf

2 Je opleiding

Overzicht alle lessen

Je kan kiezen uit volgende modules:

Digitale Fotografie 1 (basis of voor senioren) 

Locatie: GO! campus Willebroek & Kapellen 

Locatie voor senioren: Hoogboom

In de eerste module leer je je fototoestel van binnen en van buiten kennen. Je leert een goede compositie opbouwen. Je maakt kennis met enkele eenvoudige automatische correctietechnieken in Adobe Lightroom.

Digitale Fotografie 2 (basis)

Locatie: GO! campus Willebroek & Kapellen 

We verdiepen ons in compositie en belichting en maken kennis met geavanceerde witbalanstechnieken.
Daarnaast krijg je een introductie in enkele belangrijke fotografische genres: portret, landschap, stilleven en zwart-witfotografie. We zetten ook je Adobe Lightroom-training verder. Je leert enkele van de meer complexe bewerkingstechnieken om witbalans, contrast en belichting van beelden te corrigeren.

Digitale Fotografie 3 Basis

Locatie: GO! campus Willebroek

Je gaat aan de slag in de fotostudio’s van de school, waar je indringende portretten en prachtige stillevens leert fotograferen. Op het programma staan o.m.:

 • portret in de studio
 • stilleven in de studio
 • reportage- en straatfotografie
 • stedelijk en industrieel landschap
 • werken met de toestel- of reportageflitser
 • HDR-fotografie
 • fotoanalyse
 • eindwerk
 • Lightroom (werken met RAW- beelden)

 

Digitale Fotografie 3 Specialisatie

 

Mens en reportage

Locatie: GO! campus Kapellen

In deze cursus leer je portretten maken op locatie en in een studio. De verschillende soorten lichtbronnen, verlichtingstechnieken, modelposes, de compositie van een goed portret … het komt allemaal aan bod. En je maakt kennis met de inspiratiebronnen en grote namen uit de portretgeschiedenis. In het gedeelte “reportage” bekijken we verschillende reportagevormen. Zo pas je de specifieke criteria en technieken bij een bepaalde reportagevorm correct toe.

Architectuur en materie

Locatie: GO! campus Kapellen 

In deze cursus komen verschillende facetten van de architectuurfotografie aan bod: ligging, functie en vorm van gebouwen … Je bekijkt de ruimtes van binnen en van buiten vanuit een fotografische, praktisch georiënteerde invalshoek. Je leert kijken naar volumes, lijnen, licht en lichtinval, kleur en kleurentemperatuur en de wisselwerking tussen binnen(licht) en buiten(licht). In het gedeelte “materie” leer je, door gebruik van licht en verlichtingstechnieken, een textuur of materie juist benadrukken, bijvoorbeeld glas.

Portret

Locatie: GO! campus Willebroek 

In de fotostudio maak je in kleine groepjes kennis met de basislichtopstellingen voor portret:

 • Rembrandt- en Paramountlicht
 • brede en smalle belichtingen
 • hoofd- en invullicht
 • haar- en accentlicht
 • high key en low key

Tijdens een of meerdere ‘modellendagen’ kan je zelf een model meebrengen.We fotograferen ook op locatie. Hoe integreer je de omgeving in een portret? Je krijgt een opdracht en een deadline. De rest vul je helemaal zelf in.

Zwart-wit

Locatie: GO! campus Willebroek

Wat zijn de beste onderwerpen voor zwart-wit? Waar moet je rekening mee houden tijdens het fotograferen? Welke software is het best geschikt voor zwart-witconversie? We laten je kennis maken met Nik Silver Efex Pro, een beeldbewerkingsprogramma waarmee je digitale zwart-wit beelden produceert die de kwaliteit van analoge zwart-witfoto’s evenaart.

Object & Macro

Locatie: GO! campus Willebroek

Wat is object- en stillevenfotografie precies? Wat zijn de grote technische en creatieve uitdagingen en obstakels? Hoe maak je de beste opstelling en hoe licht je deze uit? Je gaat zowel in onze fotostudio’s als daarbuiten aan de slag, met kunstlicht en natuurlijk licht. We beperken de theorie tot een minimum en je steekt meteen de handen uit de mouwen. Objectfotografie leer je het best in de praktijk! In het begin werk je in de studio nog met voorbeeldlichtopstellingen en maak je enkele voorbeeldfoto’s zo goed mogelijk na. Al snel echter doe je je eigen ding en maak je zelf de mooiste creaties.

Ruimte

Locatie: GO! campus Willebroek

We concentreren ons op de stedelijke omgeving en architectuurfotografie, maar trekken evengoed naar een park, een tuin of het platteland om de natuurlijke ruimte onder de loep te nemen. Hoe werk je met volume, lijnen, licht(inval) en kleur? Wat zijn de beste camerastandpunten? Wat is perspectief en hoe spring je daarmee om in de fotografie? Hoe fotografeer je een éénpunts-, tweepunts- en driepuntsperspectief? Hoe overstijg je de beperkingen van je eigen fotomateriaal?

Reportage

Locatie: GO! campus Willebroek

Deze module richt zich op fotografen die willen leren verhalen vertellen met hun camera. We beperken de theorie tot een minimum en laten je meteen aan de slag gaan. Verwacht je aan heel veel praktische reportage-opdrachten, die je zowel individueel als in kleine groepjes tot een goed einde brengt.

Cameraflitser & Strobisme

Locatie: GO! campus Willebroek

Maak betere foto’s door draadloos te flitsen met meerdere cameraflitsers. In deze cursus leer je hoe je met reportageflitsers een kleine, mobiele studio-opstelling kan maken op locatie. Of hoe je de strobismetechnieken gebruikt in een reportage. Door inzicht te krijgen in het gebruik van meerdere reportageflitsers krijg je meer controle over de lichtomstandigheden en leer je slim werken met extra flitslicht.

Digitale donkere kamer

Locatie: GO! campus Willebroek

Onze opleiding Digitale Donkere Kamer (DIDO) bestaat uit 2 modules. In de eerste module verdiep je je kennis van Lightroom. Deze cursus richt zich tot fotografen die Lightroom door en door willen leren kennen. Je leert o.a. je beeldencatalogus organiseren als een pro. En je leert enkele pittige ontwikkelingstechnieken.

In de tweede module leer je de basis van Photoshop. Je leert hoe je je fotografieprojecten best voorbereidt in Lightroom, om ze dan de finishing touch te geven in Photoshop. Je leert meer over lagen en maskers, verwijdert storen objecten uit foto’s, vervangt luchtpartijen enz. Of wat denk je van een heuse beauty retouch?

Portfolio & Vrij atelier

Locatie: GO! campus Willebroek

Met deze module rond je de opleiding Fotografie af. Je ontwikkelt een eigen beeldtaal en visie en deelt die na afloop met de buitenwereld. Je werkt 15 weken lang aan een persoonlijk fotoproject mét eindpresentatie. Je wordt hierbij zowel individueel als klassikaal begeleid.

3 Wat na je opleiding?

Ben je geslaagd voor een cursus? Dan ontvang je een erkend certificaat. Daarna kan je kiezen voor één van onze andere creatieve cursussen: ICT in een creatieve context bijvoorbeeld.

4 Inschrijven

Inschrijven kan online of op het secretariaat van één van onze campussen.

Geert Huysman
Contactpersoon
fotografie@cvoantwerpen.be

Schrijf je online in

Ben je minstens 16 jaar? Of ben je minstens 15 jaar en heb je de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs achter de rug? Dan kan je inschrijven voor deze opleiding.

Je dient in het bezit te zijn van een digitale spiegelreflexcamera. Als je nog geen camera hebt, geeft je leerkracht je met plezier goede raad voor de aankoop van een geschikt toestel.

1 avond per week

Betaalbare, praktijkgerichte cursussen

Docenten met een professionele achtergrond in fotografie

Praktische oefeningen & foto-uitstappen

Waar?

GO! campus Kapellen
Pastoor Vandenhoudtstraat 8
2950 Kapellen

GO! campus Willebroek
Eduard Anseelestraat z/n
2830 Willebroek

Overige leslocaties:

 • CC De Binder, Forum 9, 2870 Puurs-Sint-Amands
 • Kapellen Hoogboom, Kazerneweg 2, 2950 Kapellen

Wanneer

 • Dagonderwijs
 • Avondonderwijs

Duur

1 cursus = 1 semester

Downloads

Downloads

Structuurschema fotografie GO! campus Kapellen 
Structuurschema fotografie GO! campus Willebroek 
Brochure Fotografie GO! campus Willebroek
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.