Constructielasser

Als geschoolde lasser ben je zo goed als zeker van een degelijke, goed betaalde job. Vooral in een havenstad als Antwerpen. Wil je graag leren lassen, voor je hobby of voor je werk, of je verder specialiseren? Volg dan deze cursus. Je kan ook je diploma secundair onderwijs behalen.

1 Wat leer je?

  • Hoeknaad en plaatverbindingen lassen met een halfautomaat proces (massieve draad)
  • Hoeknaad en plaatverbindingen lassen met een TIG proces
  • Lasverbindingen in constructiestaal realiseren volgens geldende internationale normen, de lasmethodebeschrijving en het lasplan.

2 Je opleiding

Overzicht alle lessen

Lessen lassen worden op maat van de cursist gemaakt. Daarom zie je niet alle modules onder ‘overzicht alle lessen’.

Als je deze 9 modules succesvol beëindigt, behaal je het certificaat Constructielasser.

Initiatie Lassen (60 lestijden)
In deze basismodule maak je kennis met de verschillende lasprocédés, basisvormen, naadvormen, lasposities en materialen (staal, kunststof,…).
Je leert de vakterminologie gebruiken en krijgt inzicht in de veiligheids-, welzijns- en milieuvereisten van een lasatelier.
In de vervolgmodules van deze opleiding ga je verder in op de verschillende lasprocédés en lasposities. Je leert er de verschillende werkzaamheden organiseren, het werkstuk voorbereiden, de laspost regelen, de las afwerken en een kwaliteitscontrole uitvoeren.

Hoeknaadlassen halfautomaat PA en PB (40 lestijden)
Je leert hoeknaden lassen met halfautomaat in de posities PA (onder de hand) en PB (staande hoeklas).

Hoeknaadlassen halfautomaat PC PD PF en PG (80 lestijden)
Je last hoeknaden met halfautomaat in de posities: PC (horizontaal= uit de zij), PD (hoeklas boven het hoofd ), PF (verticaal stijgend) en PG (verticaal neergaand).

Hoeknaadlassen TIG PA en PB (40 lestijden)
In deze module leer je hoeknaden lassen met TIG in de posities PA (onder de hand) en PB (staande hoeklas).

Hoeknaadlassen TIG PC PD PF en PG (80 lestijden)
Je leert hoeknaden lassen met TIG in de posities PC (horizontaal= uit de zij), PD (hoeklas boven het hoofd ), PF (verticaal stijgend) en PG (verticaal
neergaand).

Plaatlassen halfautomaat PA en PB (40 lestijden)
Je leert plaatlassen met halfautomaat in de positie PA (onder hand).

Plaatlassen halfautomaat PF (40 lestijden)
Deze module legt zich toe op plaatlassen met halfautomaat in de positie PF (verticaal stijgend).

Plaatlassen TIG PA (40 lestijden)
In deze module leer je plaatlassen met TIG in de positie PA (onder hand).

Plaatlassen TIG PF (40 lestijden)
Je leert plaatlassen met TIG in de positie PF (verticaal stijgend)

De modules gaan door in dagonderwijs op GO! campus Leerhaven en in avondonderwijs op GO! campus Kapellen, GO! campus Willebroek en onze leslocatie Ruggeveldlaan 496 (Deurne).

Je diploma secundair onderwijs behalen? 

Combineer de opleiding constructie- of pijplasser met de opleiding aanvullende algemene vorming en behaal je diploma secundair onderwijs.

Modulair, wat is dat?

Al onze opleidingen bestaan uit een aantal modules. We adviseren een standaardtraject waarin je je eigen accenten kan leggen en vrijstellingen kan krijgen op basis van eerder verworven kennis of vaardigheden.

Extra premie

TIG-lasser en Half automaat lasser zijn knelpuntopleidingen Misschien kom je in aanmerking voor een extra premie. Meer info? Ga naar de website van VDAB, bekijk de flyer of bel het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 16.30 uur).

3 Wat na je opleiding?

Na je opleiding constructielasser kan je terecht in verschillende takken van de bedrijfswereld. Er is een stijgende vraag naar bekwame en geschoolde vakspecialisten. Wist je dat Halfautomaat- en TIG-lasser knelpuntberoepen zijn? Werk verzekerd!

4 Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen? Maak een afspraak voor een gesprek bij onze trajectbegeleiding. Dat kan via dit formulier >>

In onze FAQ vind je een antwoord op veelgestelde vragen over het behalen van je diploma secundair onderwijs.

Shana Bomon
Trajectbegeleider
lasser@cvoantwerpen.be

Tom Gijbels
Trajectbegeleider
lasser@cvoantwerpen.be

  • Ben je minstens 16 jaar? Of ben je minstens 15 jaar en heb je de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs achter de rug? Dan kan je inschrijven voor deze opleiding. Breng je schoolattest mee!
  • Om goed te kunnen volgen, adviseren we minimaal niveau Nederlands RG 2.2 (behaald). Heb je vragen hierover? Contacteer onze trajectbegeleiding.

Overdag of 's avonds

Halfautomaat- en TIG-lasser = knelpuntberoep

Praktische opleiding: veel oefenen

Combineer Constructielasser met de opleiding AAV en behaal je diploma secundair onderwijs

Wat onze cursisten zeggen

<br />
<b>Warning</b>:  Illegal string offset 'alt' in <b>/home/customer/www/cvoantwerpen.be/public_html/wp-content/themes/flux-child/templates/opleiding_single-loop.php</b> on line <b>399</b><br />
h

“Omdat ik al lascursussen had gevolgd, kreeg ik bij GO! CVO Antwerpen heel wat vrijstellingen. Zo kan ik mijn diploma secundair onderwijs snel behalen. Ik combineer mijn studie met mijn job en de zorg van mijn dochtertje van 2,5 jaar. Ik ben er zeker van dat dat gaat lukken. Ik ga bepaalde modules online volgen. Andere modules plan ik in avondonderwijs. De trajectbegeleiding stippelde met mij een haalbaar traject uit.”

Simon
LEES MEER

h

“Ik werk als ontwerper bij een engineering team en ik zit de hele dag aan de computer. Ik wou graag iets doen voor mezelf en liefst dan iets met mijn handen. Toen we nog kleine kindjes in huis hadden, was de les lassen echt eens een moment waarop ik er even tussenuit kon zijn. We hebben een fantastische leraar. De cursus is heel praktijkgericht. Dat zijn allemaal redenen waarom ik dit al zoveel jaren doe.”

Jordi
LEES MEER

Waar?

GO! campus Kapellen
Pastoor Vandenhoudtstraat 8
2950 Kapellen

GO! campus Willebroek
Eduard Anseelestraat 46
2830 Willebroek

Overige leslocaties:

GO! SPECTRUMSCHOOL CAMPUS RUGGEVELD
Ruggeveldlaan 496
2100 Deurne

GO! CAMPUS LEERHAVEN
Gloriantlaan 75
2050 Antwerpen

Wanneer

  • Dagonderwijs
  • Avondonderwijs

Duur

Na het behalen van het certificaat constructielasser kan je de opleiding in 2 jaar verder afwerken. Je kiest echter zelf welke en hoeveel modules je per schooljaar volgt. Je kan je traject dus ook over een langere periode spreiden als je dat wenst.

Downloads

Infofiche Constructielasser

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.