Aanvullende algemene vorming

Hoe oud of hoe jong je ook bent, in het volwassenenonderwijs krijg je een nieuwe kans om je diploma secundair onderwijs te behalen. Onze ervaren leraren en professionele trajectbegeleiders staan klaar om jou daarbij te helpen. Behaal je diploma secundair onderwijs door de opleiding Aanvullende algemene vorming (AAV) te combineren met een beroepsspecifieke opleiding. Jij kiest: overdag of ’s avonds, naar de les of thuis studeren.

In oktober kan je niet meer starten met de opleiding Aanvullende algemene vorming.

 • Je kan de opleiding in
  • afstandsonderwijs volgen, vanaf januari 2024 (bijna volzet)
  • overdag volgen (bijna volzet), vanaf januari 2024 op GO! campus Hoboken, Distelvinklaan 22, op GO! campus Ruggeveld, Ruggeveldlaan 471, Deurne of op GO! campus Willebroek, Eduard Anseelestraat 46

1 Wat leer je?

 • Nederlands
 • Engels en/of Frans
 • Wiskunde
 • Wetenschappen
 • Maatschappij & cultuur
 • Organisatie & samenwerking
 • Informatie- en communicatietechnologie

2 Je opleiding

Overzicht alle lessen

In het volwassenenonderwijs kan je je diploma secundair onderwijs enkel behalen als je de opleiding aanvullende algemene vorming combineert met een beroepsspecifieke opleiding. Bij GO! CVO Antwerpen kan je kiezen uit meer dan 15 beroepsspecifieke opleidingen. Als je beide trajecten succesvol beëindigt, ontvang je een volwaardig diploma secundair onderwijs.

Je kan de opleiding Aanvullende algemene vorming (AAV) overdag, ’s avonds of volledig op afstand volgen (thuis studeren).

Veelgestelde vragen:

Wat is het verschil met de Examencommissie?

Bij GO! CVO Antwerpen krijg je les over de leerstof die je moet kennen en is er een leraar die je ondersteunt, stuurt en motiveert. Doorheen de module maak je taken en testen die meetellen voor je resultaat. Bij de examencommissie krijg je slechts een overzicht van de leerstof die je moet kennen en en lijst met handboeken die je kan gebruiken. Verder ben je veel meer op jezelf aangewezen. Er is slechts één evaluatiemoment en dat is het examen.

Wat is het verschil met het secundair onderwijs?

Het diploma dat je behaalt via tweedekansonderwijs is gelijkwaardig aan het diploma dat je behaalt in het secundair onderwijs. Het traject bestaat uit verschillende modules. Je kan je traject verkorten of langer maken, afhankelijk van je voorkennis of andere verplichtingen.

In een modulair systeem volg je vakken heel geconcentreerd. Je volgt bijvoorbeeld van september tot november 4 vakken en doet dan examen. Daarna starten er weer nieuwe vakken. Behaal je een deelcertificaat van een module? Dan moet je deze module nooit meer volgen, ook al was je voor andere modules niet geslaagd.

Wat is het verschil tussen ‘breed’ en ‘minimaal’?

De modules van Aanvullende algemene vorming kan je ‘minimaal’ of ‘breed’ volgen. Kies je minimaal, dan krijg je de basisleerstof te verwerken die nodig is om het certificaat te behalen. Kies je ‘breed’, dan ga je dieper in op sommige onderwerpen of krijg je extra leerstof te verwerken. Wil je verder studeren? Dan raden we je de ‘brede’ modules aan. Je kan deze wel enkel in afstandsonderwijs volgen.

In onze FAQ vind je een antwoord op nog andere veelgestelde vragen.

3 Wat na je opleiding?

Met een diploma secundair onderwijs verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt. En je zelfvertrouwen krijgt een stevige boost! Je kan ook verder studeren en kiezen voor een hogere studie. Bijvoorbeeld: een graduaat- of een bacheloropleiding.

4 Inschrijven

Wil je deze opleiding volgen? Doorloop volgende stappen:

 1. Kom naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie. We leggen je ook uit wanneer je proeven kan afleggen om een vrijstelling te krijgen.
 2. Maak daarna een afspraak voor een gesprek bij onze trajectbegeleiding.
 3. Na dit gesprek schrijf je in op het secretariaat.

In onze FAQ vind je een antwoord op veelgestelde vragen.

Trajectbegeleiding
Diploma secundair onderwijs
03 376 12 00
tweedekansonderwijs@cvoantwerpen.be

Schrijf je in voor een infomoment
 • Je bent 18 jaar of je wordt 18 ten laatste op 31 december van het kalenderjaar (als je je inschrijft tussen 1 juli en 31 december).
 • Om goed te kunnen volgen, adviseren we minimaal niveau Nederlands RG 2.4 (behaald).

Schrijf je in voor een infomoment

Jij kiest: overdag of 's avonds, naar de les of thuis studeren.

Onderwijs met een volwassen aanpak.

Bepaal zelf een deel van het traject.

Studeer en blijf werken als je dat wil.

Wil je je diploma secundair onderwijs behalen? Kom dan naar een infomoment. Hier krijg je alle informatie.

Wat onze cursisten zeggen

<br />
<b>Warning</b>: Illegal string offset 'alt' in <b>/home/customer/www/cvoantwerpen.be/public_html/wp-content/themes/flux-child/templates/opleiding_single-loop.php</b> on line <b>399</b><br />
h

“Omdat ik al lascursussen had gevolgd, kreeg ik bij GO! CVO Antwerpen heel wat vrijstellingen. Zo kan ik mijn diploma secundair onderwijs snel behalen. Ik combineer mijn studie met mijn job en de zorg van mijn dochtertje van 2,5 jaar. Ik ben er zeker van dat dat gaat lukken. Ik ga bepaalde modules online volgen. Andere modules plan ik in avondonderwijs. De trajectbegeleiding stippelde met mij een haalbaar traject uit.”

Simon
LEES MEER

h

"Samen met mijn trajectbegeleider maakten we een traject waarin ik er alles kan uithalen. Ik volg avondmodules en afstandsonderwijs omdat ik overdag voltijds werk. Ik ben ook mama van een baby van 5 maanden. Ik merk echt het verschil met het secundair onderwijs. In het volwassenenonderwijs voel ik meer respect voor elkaar en meer begrip voor elkaars situatie."

Margot
LEES MEER

Waar?

GO! campus Hoboken
Distelvinklaan 22
2660 Antwerpen

GO! campus Ruggeveld
Ruggeveldlaan 471
2100 Deurne

GO! campus Willebroek
Eduard Anseelestraat 46
2830 Willebroek

Overige leslocaties:

 • Kapellen Hoogboom (Kazerneweg 2, 2950 Kapellen)

Wanneer

 • Dagonderwijs
 • Avondonderwijs
 • Afstandsonderwijs

Duur

Je traject voor Aanvullende algemene vorming kan je op 1 jaar afwerken. De totale duur om je diploma secundair onderwijs te behalen varieert van 1 tot 3 jaar (afhankelijk van je beroepsspecifieke opleiding). Je kiest echter zelf welke en hoeveel modules je per schooljaar volgt. Je kan je traject dus ook over een langere periode spreiden als je dat wenst.

Info modules AAV

Misschien heb je ook interesse in deze opleidingen?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.