Monika (42) kwam in 2010 van Polen naar België. Ze vond het belangrijk om meteen Nederlands te leren. Dat deed ze toen ook. Nu haar kindjes wat ouder worden, wil ze haar kennis van Nederlands nog verbeteren. Haar uiteindelijke doel? Een toffe administratieve job vinden!

In Polen behaalde Monika een masterdiploma Informatica & Economie. In 2010 kwam Monika met haar man naar België. Haar man werkt als service-ingenieur op schepen. Hij kon in België beginnen werken.

Monika: “Ik startte meteen met lessen Nederlands voor anderstaligen. Dat vind ik nodig om goed te integreren. Zo kan je je ook behelpen bij de bank, het gemeentehuis enz. Mijn zoontje zat toen in de kleuterklas.  Als mama vond ik het belangrijk dat ik met de leraren van mijn zoontje kon communiceren aan de schoolpoort of tijdens oudercontacten. Toen hij naar de lagere school ging, begreep ik zijn huiswerk ook beter. Je maakt ook makkelijker contact met andere ouders als je Nederlands spreekt. Dat was de beste motivatie voor mij.”

Inmiddels is Monika al meer dan een decennium in Antwerpen. Ze werd in die tijd ook nog mama van een dochter, 7 jaar geleden. Toen stopte ze met de lessen Nederlands om zich te focussen op haar gezin.

Monika: “Ondertussen zijn mijn kindjes al wat ouder. Daarom vind ik het tijd om terug wat aan mezelf te denken. Ik wil heel graag een administratieve job. Ik heb graag veel contact met mensen. Daarvoor moet ik wel eerst nog beter Nederlands spreken en schrijven. Daarom heb ik me ingeschreven voor de vervolgcursussen van Nederlands.”

Monika weet dus waarvoor ze de inspanning doet. Ze is vastberaden om haar kennis van het Nederlands nog te verbeteren.

Monika: “Ik volg twee keer per week les, maar je kan ook op je eigen tempo leren en kiezen voor intensieve lessen of minder lessen. Mijn leraar is heel vriendelijk en de sfeer in de klas is leuk. Het is een mooie kans om met mensen van verschillende nationaliteiten en culturen te praten, nieuwe vrienden te maken. Als je een taal écht wil leren, moet je veel praten, lezen en schrijven. Dat vind ik leuker in groep dan alleen. Tijdens de les doen we soms ook uitstapjes. Het bezoek aan het MAS-museum in Antwerpen vond ik geweldig. Nederlands is voor mij niet alleen een taal, maar ook een sleutel tot nieuwe kansen en vriendschap. Tijdens de les heb ik echt al vrienden gemaakt. We helpen elkaar, praten en schrijven samen, eten of koken samen enz.”

Haar man en kindjes zijn trots op Monika dat ze Nederlands leert. En dat zijn wij ook op haar!

Wil jij ook graag Nederlands leren? Je diploma secundair onderwijs behalen? We verwelkomen je graag bij GO! CVO Antwerpen.

Scroll naar boven