Mayke (19) had het moeilijk in het secundair onderwijs. Elke dag naar school gaan van ’s morgens tot ’s avonds… dat motiveerde haar niet. Daarom zocht ze een alternatief om haar diploma te behalen. En dat vond ze helemaal bij GO! CVO Antwerpen.

In het laatste jaar van het kunstonderwijs (richting Architectuur) stopte Mayke.

Mayke: “Ik was totaal niet meer gemotiveerd en stopte met mijn studies secundair onderwijs. Je kan ook je diploma via de Examencommissie behalen, maar daar moet je echt alles zelf regelen en op eigen houtje studeren. Ik heb graag wat meer begeleiding. Dat vond ik dus niet geschikt. Mijn ouders stelden het volwassenenonderwijs voor. Zo kwam ik bij GO! CVO Antwerpen terecht. Tijdens de infoavond kreeg ik meer info over de opleidingen en nadien kon ik ook vragen stellen aan de trajectbegeleiders. We hebben samen beslist dat Crossmedia assistent het beste bij mij past.

Mayke maakte met haar trajectbegeleider een eigen traject op. Ze kon ook zelf kiezen of ze bepaalde modules in dag- of avondonderwijs volgt.

Mayke: “Ik moet niet elke dag naar school. Soms heb ik enkel in de voor- of namiddag les en ik heb ook vrije dagen ertussen. Dan kan ik studeren en taken maken voor school of rusten. Of werken, want ik werk ook 4 keer per week in een schoenenwinkel, in de horeca en in een fietsenwinkel. Het is handig dat ik zelf een planning kan maken voor school. Dat geeft me meer duidelijkheid en vrijheid. Alles wordt besproken: wat zijn de volgende stappen, hoe wil je het doen. Ik heb veel inspraak.”

Mayke kreeg ook heel wat vrijstellingen. Daardoor moest ze bepaalde algemene vakken zoals basis wiskunde, basis Nederlands, wetenschappen, Engels en Frans niet meer volgen.

Mayke: “Dat was een grote meevaller. Zo duurt mijn traject niet langer dan nodig is. Ik koos vooral voor contactonderwijs. Ik vind het leuk dat ik begeleid word doorheen heel de les en dat ik vragen kan stellen wanneer ik wil. Maar af en toe leren we ook thuis via afstandslessen. Dat geeft dan rust en ruimte. Je kan thuis op je gemak de les volgen of taken maken en je moet je niet verplaatsen.

Het volwassenenonderwijs heeft een andere aanpak. Daardoor voelt Mayke zich meer op haar gemak.

Mayke: “Ik voel dat we anders behandeld worden dan in het middelbaar. We krijgen meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Er is meer ruimte om taken te plannen, de deadlines zijn vaak ruimer. De leraren hebben veel kennis en helpen en begeleiden je goed. Ze zijn ook minder formeel en minder strikt. Ik heb het gevoel dat in het volwassenenonderwijs leraren meer op dezelfde lijn staan als cursisten.”

Het volwassenenonderwijs is er voor jong tot ouder.

Mayke: “De opleiding Crossmedia assistent trekt vooral een iets jonger publiek aan. In de andere opleidingen en ook in aanvullende algemene vorming, zitten er ook heel wat oudere cursisten. Er is veel begrip voor elkaar en iedereen wordt aanvaard en als gelijk aanzien. We moeten ook af en toe groepswerken doen. Dat vind ik niet altijd gemakkelijk, maar we leren er veel van.”

Mayke is blij dat ze voor Crossmedia assistent koos.

Mayke: “Ik vind Crossmedia assistent echt een coole opleiding. We leren er veel over onderwerpen en technieken die nu belangrijk zijn in de maatschappij. We leren hoe je omgaat met sociale media en ze goed kan inzetten en meer bereik kunt krijgen. Ook webtoepassingen, video’s, illustraties, animatie, Photoshop enz. komen aan bod. Het is echt een interessante en creatieve opleiding.”

Mayke koestert al volop verdere plannen.

Mayke: “Mijn ouders zijn heel blij dat ik op deze manier mijn diploma secundair onderwijs wil behalen. Ik zou ook nog graag voor architect studeren. Dat wil ik graag doen zodra ik mijn diploma bij GO! CVO Antwerpen heb behaald. Voor bepaalde vakken was ik niet geslaagd. Die moet ik met mijn trajectbegeleider dus terug inplannen. Maar ik kom er wel. GO! CVO Antwerpen is een goed alternatief voor mensen die niet meer gemotiveerd zijn en toch hun diploma willen behalen, zonder dat het echt ‘voelt’ als school. Ik kan het alleen maar aanraden!”

Wil jij ook graag je diploma secundair onderwijs behalen? Of een van onze beroepsopleidingen (waaronder Crossmedia assistent) volgen? We verwelkomen je graag bij GO! CVO Antwerpen. Kom zeker naar een van onze infomomenten.

Scroll naar boven