Margot Tersago (21) stopte in het 5de jaar van het secundair onderwijs. Geen diploma dus voor haar. Nu studeert ze terug bij GO! CVO Antwerpen. Als voltijds werkende mama met een baby van 5 maanden is dat niet niks. Hoe ze dat klaarspeelt? Door haar gedrevenheid én de mogelijkheid tot afstandsonderwijs bij GO! CVO Antwerpen. Ze combineert de opleiding Aanvullende Algemene Vorming met het diplomatraject Polyvalent administratief medewerker. Zo kan ze snel haar diploma secundair onderwijs behalen.

Margot vond zonder diploma werk. Maar het bleef toch aan haar knagen. Zeker toen ze ontdekte dat ze zwanger was. Dat was voor haar nog een extra motivatie.

Margot: “Ik wil mijn kindje alles kunnen geven en met alles helpen. Voor mezelf, maar ook voor mijn kindje, schreef ik me in bij het volwassenenonderwijs. Deze keer ga ik er helemaal voor!”

Margot hield dapper vol. Tijdens haar zwangerschap, maar ook daarna.

Margot: “Mijn zoontje is geboren op 8 april. Ik ging tot maart naar de les, met een dikke buik dan. Daarna deed ik nog zoveel mogelijk in afstandsonderwijs, ook na de geboorte. Ik moet goed organiseren, maar het lukt wel. Ik studeer bijvoorbeeld als mijn zoontje een dutje doet. We krijgen ook voldoende tijd om een taak af te werken, een week bijvoorbeeld of meer. Zo kan ik de taak maken op een moment dat voor mij past.”

Omdat je in het volwassenenonderwijs les volgt in modules, kan je ook mee bepalen voor welke vakken je naar de les komt, of welke vakken je in afstandsonderwijs volgt.

Margot: “Dat vond ik echt heel handig.  Voor sommige vakken vind ik het leuker om les te krijgen op school zelf. Wiskunde en pc-vakken volg ik dan bv. wel liever in afstandsonderwijs.”

De opleiding Polyvalent administratief medewerker kan je normaal gezien in één jaar afwerken. Maar omdat Margot dit combineert met voltijds werk en een gezin, zijn de modules over meer tijd verdeeld. Zo blijft het voor haar een haalbare kaart.

Margot: “Mijn trajectbegeleider helpt me hierbij. Samen maakten we een traject waarin ik er alles kan uithalen. Ik volg avondmodules en afstandsonderwijs omdat ik overdag voltijds werk.”

Behalve het afstandsonderwijs, zijn er nog meer voordelen verbonden aan studeren in het volwassenenonderwijs.

Margot: “Ik merk ook echt het verschil met het secundair onderwijs. In het volwassenenonderwijs voel ik meer respect voor elkaar en meer begrip voor elkaars situatie. Die omgang vind ik wel prettig. Dat doet echt deugd. De leraren zien dat we gemotiveerd zijn en dat we willen leren. Ze steunen ons en helpen ons. De cursisten helpen elkaar ook onderling tijdens de les. Als je tijdens de afstandslessen iets niet weet, kan je dat vragen op het afstandsforum.”

Of Margot twijfelde aan haar beslissing? Geen seconde.

Margot: “Ik leer ook zoveel bij. Hoe ik e-mails moet opstellen bijvoorbeeld, hoe ik best zakelijke communicatie formuleer, hoe ik met de computer werk. Ik leerde ook veel talen. Die dingen helpen me echt in de toekomst. En met dat diploma zal ik alleen maar meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt.”

Scroll naar boven