Je diploma secundair onderwijs behalen én meteen al werkplekervaring vergaren? Dan kies je voor ons gloednieuwe duaal leertraject. Net zoals Laila, die op 35-jarige leeftijd besliste om terug te gaan studeren. In het duaal leertraject leerde zij 40% van de lestijd op de schoolbanken, en 60% van de lestijd op de werkvloer.

Geen diploma

Laila (36 jaar): “Vroeger ben ik gestopt met school zodat ik kon gaan werken. Ik verdiende geld, maar het stoorde me steeds dat ik geen diploma had. Dat voelde gewoon niet goed. Bovendien nam ik meer taken op mij dan andere collega’s met een diploma. Maar ik werd er toch minder voor betaald. Zeker voor een bediendejob in de administratie, vragen ze steevast een diploma en ervaring. Dat ik geen diploma had, was voor mij een groot struikelblok.”

Combinatie schoolbanken - werkvloer

Op 35-jarige leeftijd besliste Laila om terug te gaan studeren. Ze koos voor het gloednieuwe duaal leertraject. Daarin leerde ze 40% van de lestijd op de schoolbanken en 60% van de lestijd op de werkvloer. Afhankelijk van de opleiding, kan het aandeel werkplekleren nog groter zijn.

Laila: “Die combinatie leek me het beste. Je leert heel wat op de werkvloer: omgaan met collega’s en situaties bijvoorbeeld. Dat zijn zaken die je in theorie niet kan aanleren. Het motiveert ook enorm. De lessen en het leren op de werkvloer ... het is heel afwisselend.”

Flexibel, zo kort mogelijk en op maat

Laila koos voor de opleiding ‘Administratief medewerker’. Dat is in feite een opleiding van twee jaar. Maar omdat Laila heel wat vrijstellingen kreeg door haar ervaring, kon dat ook in een traject van één jaar. Een opleidingstraject is flexibel en op maat.

Laila: “Ik wilde mijn diploma graag zo snel mogelijk behalen. Soms was het wel zwaar. Ik twijfelde soms of ik de modules niet beter wat meer had gespreid. Ik zorg ook nog voor mijn 3 kinderen. Maar nu ben ik blij en trots dat ik het op zo’n korte, intensieve periode heb afgewerkt. Ik heb zelfs een beetje spijt dat ik dit niet eerder heb gedaan. Maar ik had schrik. Ik dacht: “Ik ben te lang van de schoolbanken, ik ga dat niet meer kunnen." Maar dat viel best mee.”

Leren op de werkplek

Voor het werkplekleren kan je kiezen uit de voorstellen van de school, of je kan zelf een voorstel doen. Laila deed het werkplekleren bij een interimkantoor. Daar mocht ze heel wat zaken op zich nemen.

Laila: “Ik deed bv. infosessies in het Nederlands en het Engels, prescreening, het onthaal enz. Ik werkte er hard en leerde veel bij. Mijn mentoren van GO! CVO Antwerpen zagen er ook steeds op toe dat ik een goede begeleiding kreeg en dat ik leerrijke, nuttige taken kreeg. Net omdat het aandeel werkplekleren zo groot is, is het belangrijk dat alle leerstof aan bod komt. Ook een persoonlijke begeleider op de werkplek helpt daarbij.”

Talrijke jobkansen

Nadat ze haar diploma behaalde, had Laila heel wat jobkansen. Ze mocht o.a. aan de slag blijven bij haar werkplekleerbedrijf.

Laila: “Maar mijn droom was altijd om voor een school te kunnen werken. Nadat ik mijn diploma behaalde bij GO! CVO Antwerpen, mocht ik daar ook als medewerker aan de slag. Ik heb een gevarieerd en boeiend takenpakket. Ik ben echt superblij. Het is de eerste keer dat ik me écht goed voel bij een job. Nu kan ik eindelijk doen waarvoor ik gestudeerd heb.”

Schrijf je nu in voor de online infosessie 'Leren op de werkplek met het Duaal leertraject' via deze link.

Je kan bij GO! CVO Antwerpen kiezen uit verschillende opleidingen in het duaal leertraject: polyvalent verkoper, polyvalent administratief medewerker, boekhoudkundig assistent, lasser en polyvalent post- en pakketmedewerker. Op één schooljaar tijd behaal je je diploma. Dat kan zelfs nog korter op basis van je vroegere studies, vrijstellingsproeven of ervaring op de werkvloer.

Scroll naar boven