Kaya (23) lijdt aan een erfelijke skeletaandoening. Daardoor zit ze in een rolstoel. Dat houdt haar niet tegen om voluit voor haar dromen te kiezen. Ze had een moeizame tijd in het secundair onderwijs, maar binnenkort is het zover. Dan heeft ze haar diploma in handen! Bij GO! CVO Antwerpen volgt ze de opleiding Boekhoudkundig assistent, compleet met stage erbij. Kaya’s verhaal? Dat is er eentje van pijn en onbegrip enerzijds. Maar vooral ook van volhouden, een geschikte school vinden, praktische problemen oplossen en nooit aan jezelf twijfelen. Ook als je een fysieke hindernis hebt, ben je welkom bij GO! CVO Antwerpen.

Kaya: “Sinds mijn geboorte heb ik HME. Ik ging altijd naar een gewone school. Ik moest wel jaarlijks een aantal operaties ondergaan. Ik kreeg ook zware medicatie. Na een mislukte operatie belandde ik in een rolstoel. Op school kon ik niet op veel begrip of steun rekenen. Ik moest uiteindelijk enkele keren een jaar overdoen. Toen ik 18 was, zat ik in het 4de jaar secundair onderwijs. Ik had weinig goede vooruitzichten op school. Daarom besloot ik ermee te stoppen.”

Toch wilde Kaya graag haar diploma secundair onderwijs nog behalen. Zo kwam ze in het volwassenenonderwijs terecht.

Kaya: “Ik startte in een CVO (centrum voor volwassenenonderwijs) waar er veel lessen op school waren. Op die school waren er veel trappen. Dat was dus niet handig met mijn rolstoel. Daar hebben ze me doorverwezen naar GO! CVO Antwerpen.”

Bij GO! CVO Antwerpen had Kaya eerst een gesprek met de trajectbegeleiders. Zij maken een persoonlijk traject voor elke cursist.

Kaya: “Dat was echt zo’n verademing. GO! CVO Antwerpen was voor mij de eerste school die echt begrip had voor mijn situatie. De trajectbegeleiders en leraren gaven meermaals aan dat mijn gezondheid op de eerste plek kwam. Dat raakte me enorm. Als ik een operatie moet ondergaan, zoeken de trajectbegeleiders en leraren mee een oplossing. Ze leven mee, tonen veel empathie en begrip. Dat maakt GO! CVO Antwerpen voor mij zo speciaal en uniek.”

Omdat Kaya in een rolstoel zit, koos ze voor afstandsonderwijs. Zo moet ze zich niet verplaatsen.

Kaya: “Het is fijn dat ik thuis kan studeren in mijn vertrouwde omgeving. Ik heb ook het gevoel dat ik via afstandsonderwijs meer leer. Je studeert wanneer je wilt, op je eigen tempo. Als je vragen hebt, kan je die ook gewoon aan de leraar stellen. Je stuurt een bericht en krijgt snel antwoord. Soms krijg ik via Google Meet persoonlijk meer uitleg van de leraar. Als ik naar het ziekenhuis moet, neem ik gewoon mijn laptop mee. Zo kan ik ook daar verder studeren.”

Kaya koos voor de opleiding “Boekhoudkundig assistent”. Daar hoort ook een stage bij.

Kaya: “Het was niet gemakkelijk om een stageplaats te vinden die rolstoelvriendelijk is. Ook 2 leraren hebben hard mee gezocht. Ik mocht stage doen bij B&B (Boekhouding & Bedrijfsconsult) in Turnhout. Dat bedrijf is gespecialiseerd in algemene boekhouding, fiscaliteit, rapportering, corporate finance enz. Mijn stage was heel interessant en leuk. De medewerkers behandelden me als een collega, niet als een rolstoelpatiënt. Iedereen was zo spontaan, vriendelijk en behulpzaam. Het was echt een geweldige plaats. Ik vond het ook fijn dat ik alles wat ik leerde op school (o.a. over de btw en facturen boeken), kon toepassen daar. Door de opleiding heb ik echt mijn liefde voor boekhoudkunde ontdekt.”

 

“Blijven zoeken naar een oplossing… Dat is wat GO! CVO Antwerpen voor mij zo uniek maakt. Ze zien me echt als een persoon, los van mijn rolstoel. De trajectbegeleiders en leraren leven mee, tonen veel empathie en begrip. Ik kreeg een traject helemaal in afstandsonderwijs. Zo kan ik ook mijn diploma secundair onderwijs behalen.”

 

Kaya studeert nu anderhalf jaar bij GO! CVO Antwerpen. Binnenkort ontvangt ze haar diploma.

Kaya: “Ik ben dichter bij mijn diploma dan ooit. Ik wist altijd al dat dat ik het kon. Maar door de opleiding ben ik helemaal open gebloeid. Ik heb eindelijk zelfvertrouwen gekregen. En ik vertrouw er helemaal op dat het goedkomt. Komend jaar moet ik nog een zware operatie ondergaan. Maar daarna wil ik graag gaan studeren aan de hogeschool. Ik twijfel nog tussen Boekhoudkunde en Rechten. Ik ben zo blij dat ik via het volwassenenonderwijs toch nog mijn diploma behaal. Voor mij was GO! CVO Antwerpen echt mijn redder in nood. Je moet gewoon een school vinden die bij je past. Wel, voor mij was GO! CVO Antwerpen die perfecte school. Ik kan niet in woorden zeggen hoeveel ze voor me betekent, net als alle trajectbegeleiders en leraren. En zelfs al heb je een beperking, dan moet je nog geloven in jezelf want vaak ga je jezelf nog verrassen.”

Ook wij geloven erg in Kaya! Wat een mooi traject heeft zij afgelegd… En wat een voorbeeld is ze voor andere jongeren en volwassenen. Wat je vroeger ook meemaakt, of wat andere mensen ook tegen je zeggen, blijf vooral geloven in jezelf. Bij GO! CVO Antwerpen zijn alle cursisten welkom. Of je nu een fysieke of mentale hindernis hebt of niet. Samen maken we een traject dat jij aankan. Daarbij kies je voor contactlessen (op school), afstandsonderwijs (van thuis uit), werkplekleren of een combinatie. De duurtijd van je traject kunnen we aanpassen aan je persoonlijke situatie. Zo wordt dat diploma secundair onderwijs voor jou, als je de juiste motivatie hebt, ook een haalbare kaart.

Scroll naar boven