GO! CVO Antwerpen is in de nacht van 18 op 19 april 2023 het slachtoffer geweest van een cyberaanval.

We hebben dit incident gemeld bij de politie en bij de Vlaamse Toezichtcommissie voor de bescherming van persoonsgegevens.

We werden 22 juni 2023, door de politie, op de hoogte gesteld dat bepaalde gegevens door de hackers op een gevaarlijke website, het ‘Darkweb’, werden gepubliceerd. Dat is een gedeelte van het internet dat niet doorzoekbaar is met gewone zoekmachines als Google en waarop wel vaker illegale informatie wordt gepubliceerd.

Bij de aanval in april 2023 is het administratieve softwarepakket van GO! CVO Antwerpen geïmpacteerd. We konden vaststellen dat tijdens deze aanval een groot pakket aan gegevens werd gedownload.

Tot voor enkele dagen hadden we geen indicatie welke gegevens precies werden buitgemaakt. Het gaat over gegevens die uit onze administratie zijn genomen. Van financiële verrichtingen uit de periode 2020 tot 2023 zijn we zeker dat ze gepubliceerd zijn.

In de eerste plaats willen we ons hierbij verontschuldigen. Verder willen we u attent maken op de mogelijke gevolgen. Criminelen zouden deze gegevens kunnen misbruiken door bijvoorbeeld zich voor te doen als een familielid. Andere vormen van fraude zijn niet uit te sluiten.

Na consultatie van experts, voeren wij deze communicatie.

We brengen u op de hoogte dat uw gegevens voorkwamen in de gehackte applicaties. De volgende gegevens kunnen hierbij betrokken zijn: identificatiegegevens, contactgegevens, gezinssamenstelling, schoolloopbaan, studiebewijzen, beroepsloopbaan, gegevens over arbeidsongevallen, uitgaven waarvoor terugbetaling werd gevraagd, diplomagegevens, rijksregisternummer, ter beschikking gestelde IT-middelen, bankrekeningnummer.

We weten niet met zekerheid welke gegevens over u op het ‘Darkweb’ zullen gepubliceerd worden. Maar, we willen dit na de hack niet uitsluiten.

Indien u een vermoeden heeft dat uw gegevens misbruikt worden, dient u de politie direct te verwittigen.

Met dit schrijven willen we u in eerste instantie op de hoogte brengen en informeren. We geven u een aantal veiligheidstips mee. Zo vragen we u om de komende periode :

  • zeer alert te zijn voor phishing via email, telefoon, WhatsApp of andere media;
  • zeer alert te zijn voor identiteitsfraude;
  • zeer alert te zijn i.v.m. e-mails van GO! CVO Antwerpen. Wij houden u graag op de hoogte van het reilen en zeilen binnen onze organisatie, maar controleer alle gegevens zoals het e-mailadres en het rekeningnummer (BE36 0682 3286 3681).
  • Uw wachtwoorden te wijzigen. Veel mensen gebruiken steeds hetzelfde wachtwoord voor verschillende forums en dit houdt een extra gevaar in;
  • De tijd te nemen om de link Home - Snel Geleerd, Slim Online (cybercrimetips.nl) te bekijken en de tips op te volgen.

Mocht u na het lezen van deze e-mail vragen hebben, aarzel niet om ons te contacteren via het e-mailadres informatieveiligheid@cvoantwerpen.be.

Mocht u verdachte bewegingen merken, dan adviseren wij u ten stelligste om de politie te verwittigen.

Met vriendelijke groeten

Eddy Hancké

Directeur GO! CVO Antwerpen

Scroll naar boven