Sunita (32) verhuisde in 2018 met haar man uit Roemenië. Eerst ging ze naar Nederland. Vastbesloten was ze. Om de taal te leren, om te integreren, om haar diploma te behalen. Ondertussen woont ze in België. Ze spreekt vlot Nederlands, heeft een job, een zoontje, én ze heeft zicht op haar diploma. “Het was niet gemakkelijk om iets in een ander land op te bouwen. Maar we hebben ons plekje gevonden.”

Sunita (32) verhuisde in 2018 uit Roemenië. Ze kwam terecht in Nederland en werkte daar met haar man eerst in de tomatenpluk.

Sunita: “Na een jaar wilden we graag wat anders. Mijn man volgde een opleiding voor lasser / pijpfitter en behaalde dat diploma in Nederland. Hij heeft zijn perfecte job al gevonden. Ik volgde in Roemenië geen opleiding en had dus geen diploma. Daardoor was het niet gemakkelijk voor me om werk te vinden. Ik besloot als poetsvrouw te werken omdat ik snel een job nodig had. Het is ook een job die je flexibel kan plannen in samenspraak met je werkgever.”

Sunita vond dat ze zo snel mogelijk de taal moest leren.

Sunita: “Als je naar een land verhuist, moet je je integreren in de maatschappij en je aan de mensen aanpassen. Ik volgde 3 jaar lessen Nederlands voor anderstaligen bij GO! CVO Antwerpen. Ondertussen ben ik ook mama geworden. Ik vind het belangrijk dat ik een voorbeeld kan zijn voor mijn zoontje: dat je je in het leven moet aanpassen, motiveren en dat je moet blijven bijleren. Zo kan ik hem ook een betere opvoeding geven: ik kan naar zijn school gaan en de leraren verstaan, hem opvolgen, praten met zijn vrienden. Hij is 3 jaar nu en gaat naar de kleuterschool. Met hem spreek ik alleen Nederlands. Mijn zoontje verstaat wel Roemeens, maar praat zelf enkel Nederlands.”

Als voorbeeld voor haar zoontje, en ook omdat ze wil uitkijken naar een andere job, volgt Sunita een opleiding om haar diploma secundair onderwijs te behalen. Ze koos voor opleiding Polyvalent administratief medewerker. Ze verhuisde ook naar Putte. Zo kon ze gemakkelijker naar de lesplaats in Kapellen.

Sunita: “Ik hou van administratie, talen en met de computer werken. Dat komt in die opleiding veel aan bod. Ik vind de lessen heel goed. De leraren zijn geweldig. Het zijn echt mensen met het hart op de juiste plaats. Je kan er al je vragen stellen. Ik plan mijn schoolwerk vooral ’s avonds, wanneer iedereen slaapt. Soms zit mijn zoontje ook naast mij als ik overdag taken maak. Twee dagen per week volg ik ook afstandslessen. Wiskunde en Maatschappij, cultuur & samenleving volg ik online. Op die manier hoef ik me niet te verplaatsen naar Hoboken. Het is niet altijd makkelijk om werken, een gezin en studeren te combineren. Maar met wat doorzettingsvermogen lukt het wel.”

Sunita heeft nog verdere dromen. Ze helpt graag mensen. En ze weet ook hoe moeilijk het is om je weg te vinden omdat ze het zelf allemaal meemaakte. Daarom zou ze graag maatschappelijk medewerkster Integratie bij VDAB worden.

Sunita: “Ik wist vroeger zelf niet waar ik terecht kon, wat ik nodig had om verder te gaan. Een leraar van GO! CVO Antwerpen heeft me toen goed geholpen door de juiste vragen te stellen en naar de juiste personen door te verwijzen. Dat zal ik nooit vergeten. Later in mijn job wil ik graag hetzelfde voor mensen betekenen. Ik ken ook verschillende talen. Dat is een groot voordeel als je werk zoekt. Ik ben heel dankbaar voor het nieuwe leven dat ik met mijn man en zoon kan opbouwen. Dat heb ik mee aan GO! CVO Antwerpen te danken. Het voelt voor me alsof ik een tweede kans gekregen heb om mijn leven op te bouwen zoals ik wil. Het was niet gemakkelijk om iets in een ander land op te bouwen. Maar we hebben ons plekje gevonden.”

Scroll naar boven