Simon (30) volgde in Angola secundair onderwijs. Maar toen zijn moeder overleed, veranderde zijn toekomst helemaal. Hij kwam in 2013 naar België. In het volwassenenonderwijs grijpt hij nu een nieuwe kans om zijn diploma te behalen. 

 

Simon: “Ik was 16 jaar toen mijn moeder overleed. Ik kon kiezen om naar mijn familie in Portugal te gaan, of naar mijn familie in België. Ik koos voor het laatste. Toen ik in België aankwam, was ik vooral op zoek naar mezelf. Ik wilde zo snel mogelijk Nederlands leren en me aanpassen aan de situatie.” 

Simon schreef zich in voor een avondcursus Nederlands voor anderstaligen (NT2) en volgde via VDAB enkele opleidingen.  

Simon: “Ik werkte ook voor een industrieel schildersbedrijf. Maar als schilder loop je ook bepaalde gezondheidsrisico’s. In het bedrijf kwam ik veel in contact met lassers. Die job interesseerde me ook. Daarom startte ik met een lasopleiding. Daarna deed ik stage bij een internationaal staalconstructiebedrijf. Ik kon er ook blijven werken.”  

Op de website van GO! CVO Antwerpen zag Simon dat hij zijn diploma secundair onderwijs kon behalen door een lasopleiding te combineren met een opleiding Aanvullende Algemene Vorming.  

Simon: “Omdat ik al lascursussen had gevolgd, kreeg ik bij GO! CVO Antwerpen heel wat vrijstellingen. Dat is een groot voordeel. Zo kan ik mijn diploma secundair onderwijs snel behalen. In januari 2023 start ik met mijn opleiding. In de zomer van 2023 hoop ik al afgestudeerd te zijn.” 

 

Simon is heel gemotiveerd om zijn diploma te behalen. Hij combineert zijn studie met zijn job en de zorg voor zijn dochtertje van 2,5 jaar.  

Simon: “Ik ben er zeker van dat ik het kan combineren. Ik ga bepaalde modules online volgen. Andere modules plan ik in avondonderwijs. Het zal heel anders zijn tegenover vroeger. Maar dat is net beter. Het systeem van leren is anders, ik heb meer flexibiliteit. En we krijgen ook veel praktijk. Ik werd goed geholpen bij GO! CVO Antwerpen. De trajectbegeleiding stippelde met mij een haalbaar traject uit. Ik kreeg veel uitleg. En ook complimentjes, wat me een goed gevoel gaf.” 

 

Normaal gezien kan Simon in de zomer van 2023 zijn diploma behalen. Daarna wil hij graag starten in de hogeschool. 

Simon: “In Angola volgde ik al een IT-opleiding. Die richting spreekt me ook nog steeds aan. Ik wil graag webontwikkelaar of netwerkbeheerder studeren. Dan heb ik nog de keuze wat ik verder ga doen in het leven: lassen of toch IT.  

Met meerdere diploma’s kan Simon dus nog kiezen welke richting hij uit wil.  

Simon: “Ik zocht op voorhand uit welke jobs goed betaald worden en waar er veel vraag naar is. Dat is zeker zo voor lasser. Ik doe het gewoon ook heel graag. Ik leerde al heel wat over lassen via de VDAB-opleidingen. De rest leer ik nu bij GO! CVO Antwerpen. Zo kan ik me specialiseren. Lassen is wat als een kunst. Maar ik besef ook dat het altijd goed is om een plan B te hebben.” 

Scroll naar boven