Bijleren? Dat is de rode draad in het leven van Harry (69). Sinds 2016 is hij met pensioen. Met veel goesting en enthousiasme leert hij nu Spaans bij GO! CVO Antwerpen.

Harry had altijd al een passie voor taal.

Harry: “Vroeger hield ik al van andere talen leren. Ik was er ook goed in. Toen dacht ik al: “Als ik ooit meer tijd heb, wil ik dat graag terug oppikken.” Ik twijfelde tussen Frans en Spaans. Eerst koos ik voor Frans. Ik vind het zinvol dat je als Belg ook de andere landstaal kan spreken. En het is ook handig als je op vakantie gaat naar Frankrijk.”

 Als je in het volwassenenonderwijs een taal leert, dan kan je een niveautest doen. Zo start je meteen op het juiste niveau.

Harry: “Ik mocht meteen starten in het 4de jaar voor Frans. Ik heb 4 jaar Franse les gevolgd, bij 2 fantastische leraren. Ik leerde de taal en ook de Franse cultuur en gewoontes kwamen aan bod. Omdat er geen vervolgcursus van Frans in Deurne was, koos ik voor mijn tweede ‘liefde’: Spaanse les. Daar startte ik echt van het begin.”

Ook over de lessen Spaans is Harry heel enthousiast.

Harry: “Onze leraar is van Spaanse afkomst, dat vind ik wel een meerwaarde. Haar uitspraak is dus perfect. Ze geeft ook fantastisch les. Het volwassenenonderwijs is laagdrempelig. Je mag fouten maken. De leraar probeert een goed tempo te bewaken en ze heeft oog voor de cursisten die wat sneller of trager leren. Je kan thuis altijd zelf nog wat extra oefeningen maken. Dat doe ik zelf ook. Maar ik besef dat ik meer tijd heb dan sommige andere cursisten omdat ik op pensioen ben. De taken kunnen we zelf thuis maken op een moment dat voor ons past.”

Iedereen heeft zijn eigen insteek om de taal te leren.

Harry: “De klas is heel divers. We hebben cursisten van 18 jaar in de les, maar ook twintigers, dertigers, veertigers en ouder. De motivatie om Spaans te leren is bij iedereen wat anders. Iemand wil graag Spaans spreken met Spaanse vrienden, we hebben een koppel dat graag een appartement wil kopen in Spanje, of cursisten die op vakantie naar Spanje willen gaan. En er zijn ook gepensioneerden die graag willen bijleren en iets nuttigs willen doen in hun vrijetijd. Toen ik Frans leerde, volgden veel cursisten de cursus voor hun job, bv. omdat ze in Brussel werkten of omdat ze graag met Franstalige klanten wilden communiceren. Dat is het leuke van de taallessen bij GO! CVO Antwerpen, je kan zowel leren voor jezelf als voor je job. De lessen zijn vrij algemeen en je leert om gemakkelijker contact te maken.”

Harry heeft een goede band met zijn medecursisten.

Harry: “Ondanks de verschillen, hebben we echt een leuke klas en is er een goede sfeer. Dat is een extra stimulans. We maken altijd lessamenvattingen voor de afwezigen. Tijdens de pauze kunnen we gezellig met elkaar babbelen. Ik koos bewust voor contactlessen. Zo leer ik ook bij van de anderen. Je kan kiezen uit verschillende lesmomenten. Ik volg les op maandagnamiddag, zo kan ik nog genieten van vrije avonden. Ik volg les op GO! campus Ruggeveld in Deurne. Die campus is nog nieuw en best wel gezellig.”

Harry werkte als vormingsconsulent bij Stad Antwerpen. Daar organiseerde en begeleidde hij opleidingen en vormingen voor verschillende doelgroepen. Zijn motto “Levenslang leren” brengt hij nu zelf in de praktijk.

Harry: “Ik houd echt van talen leren. Ik vind het belangrijk dat je je kan uitdrukken tegenover anderstaligen. En ik houd er ook mijn brein alert mee, zeker nu ik wat ouder word en op pensioen ben. Ik vind het geweldig om nieuwe dingen te leren en uitdagende dingen te doen buiten mijn comfortzone. Daardoor word je steeds hongeriger naar nog meer nieuwe dingen.”

Opleiding: Spaans
Scroll naar boven