Gemotiveerd en vol passie voor de zorgsector. Dat is Evy (20). Via het volwassenenonderwijs behaalde ze haar certificaat Zorgkundige. Dat was een belangrijke mijlpaal voor haar. Haar liefde en roeping voor de zorg waren er altijd al. Maar nu kan ze dus ook werken in de zorgsector en zo mee het verschil maken. “Het is een van de mooiste beroepen die er is”, zegt Evy.

Evy wist al langer dat ze graag in de zorgsector wou werken. Ook in het secundair onderwijs koos ze voor een zorgrichting.

Evy: “Ik volgde in het secundair onderwijs Kinderzorg en ouderenzorg. Maar mijn 7de specialisatiejaar maakte ik niet af. Ik voelde me niet meer goed bij de school en mijn klas. Daardoor behaalde ik mijn diploma secundair onderwijs niet. Toch was ik besloten om het via een andere weg te proberen. Zo kwam ik bij het volwassenenonderwijs terecht. Ik ging naar een infoavond Zorgkundige bij GO! CVO Antwerpen. Die opleiding sprak me erg aan. De leraren waren behulpzaam en gaven veel uitleg. Na mijn intakegesprek heb ik me meteen ingeschreven. Ik kreeg ook veel vrijstellingen, door mijn opleiding in het middelbaar. Daardoor had ik een deel van de week vrij. Ook voor de eerste stages kreeg ik een vrijstelling. Op een jaar en drie maanden tijd behaalde ik mijn certificaat.”

In het volwassenenonderwijs voelde Evy zich beter.

Evy: “Je wordt er als een volwassene behandeld. Er is een goede communicatie en persoonlijk contact met de leraren. We hadden echt een topklas. Iedereen werd aanvaard, we hielpen elkaar als er iemand ziek was of iets gemist had. De sfeer was heel aangenaam. Als je in een dipje zat, waren de leraren en medecursisten er om je er door te sleuren. Mijn ervaringen bij GO! CVO Antwerpen zijn alleen maar goed. Je wordt goed begeleid. De leraren zijn heel bereikbaar en luisteren met plezier.”

Ook de opleiding Zorgkundige vindt Evy een aanrader.

Evy: “Er zijn veel verschillende vakken en er is een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Zo krijg je veel ervaring mee. Dat vind ik heel waardevol. Vaak leer je op de werkvloer meer dan in de klas. En ik vind het ook leuker om zo te leren. Tijdens mijn opleiding heb ik zowel stage gedaan in een dagverzorgingscentrum voor ouderen als in een revalidatiecentrum voor kinderen. De module Kraamzorg vond ik heel fijn. Die is meer naar kinderen gericht. Zo heb je een goede balans tussen kinderzorg en ouderenzorg. En zo heb je in je beroep ook meer mogelijkheden. Ook de module Specifieke zorg vond ik heel interessant. Zo heb je ook de diepgang van de verpleegkundige handelingen die we mogen overnemen.

Zorgen voor… dat zit Evy in het bloed.

Evy: “Doorheen de jaren merkte ik dat ik graag met mensen bezig ben en dat ik graag voor mensen zorg. De job gaat veel verder dan verzorging. Je kan echt iets betekenen voor mensen op het moment dat ze het zelf niet meer kunnen. Je helpt mee met het ontbijt, doet mee activiteiten. Er zijn bv. oudere mensen die geen bezoek krijgen. Daar kan je dan eens gaan bijzitten en een babbeltje doen. Dat geeft hen vaak een fijn gevoel. Het is een heel dankbaar beroep. Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor die mensen en hun familie. Je bent bij de ouderen in hun laatste jaren, maanden of weken. Zo kan je hen nog een geweldige tijd schenken.”

In juni 2023 behaalde Evy haar certificaat van Zorgkundige.

Evy: “Zorgkundige is een knelpuntberoep. Ik ga dus snel aan werk geraken. Er zijn veel vacatures. Op stageplaatsen ligt vaak het contract al klaar. Je hebt dus soms al werk, nog voor je afgestudeerd bent! Ik zou meteen als zorgkundige kunnen werken. Maar ik wil eerst nog een extra opleiding tot kinderbegeleider volgen. Zo heb ik nadien nóg meer mogelijkheden.”

Wil jij ook graag je certificaat Zorgkundige of je diploma secundair onderwijs behalen? Of een van onze beroepsopleidingen volgen? We verwelkomen je graag bij GO! CVO Antwerpen.

Scroll naar boven