Donna (39) wou al langer een naaicursus volgen. Sinds dit schooljaar gaat ze er helemaal voor! In de lessen maakt ze allerlei stukken voor haarzelf en voor haar zoontje. “Heel origineel en uniek dat ik het helemaal zelf maak!”, vindt Donna.

Donna werkt halftijds bij een kledingketen. Ze zocht naar een creatieve uitlaatklep.

Donna: “In het verleden maakte ik al geregeld zelf armbandjes, ik tekende en knutselde veel. Dat doe ik allemaal heel graag. Ik droomde er ook al langer van om zelf te kunnen naaien. Daarom heb ik me ingeschreven voor de naailessen bij GO! CVO Antwerpen. Ik kon kiezen uit verschillende lesplaatsen. Ik volg lessen in Deurne, op GO! campus Ruggeveld. Dat is lekker dichtbij.”

Tijdens de lessen Basis Naaien leer je de naaimachine instellen. Er komen ook verschillende stiktechnieken aan bod. Je past alles praktisch toe door gebruiksvoorwerpen te stikken.  

Donna: “We maakten al een keukenschort, pennenzak en sporttas. We leren ook best moeilijke dingen. Ik ben trots op wat ik al allemaal kan op zo’n korte tijd. Ik wist niks van naaien. En nu kan ik al heel vlot de naaimachine instellen. Voor een heel schooljaar betaalde ik 180€ inschrijvingsgeld. Ik vind dat dat bedrag goed meevalt, als je ziet wat we leren. Ik had nooit gedacht dat ik dat al zo snel zou kunnen.”

In het volwassenenonderwijs krijg je les van leraren met veel ervaring.

Donna: “We hebben veel vrijheid en worden als volwassene behandeld. Het is echt helemaal anders dan wat ik me van vroeger op school herinner. De leraar is ook joviaal. Ze heeft veel ervaring en talent en maakt op enkele minuutjes of uren werkjes waarvan wij staan te kijken. Dan denk ik steeds: “Dat wil ik ook kunnen!”

Je krijgt les met andere cursisten die allemaal hetzelfde doel hebben.

Donna: “De sfeer is heel los. Ik kom goed overeen met de andere cursisten. Er is een mooie mix van verschillende leeftijden. Er is een leuke sfeer en iedereen is behulpzaam. We krijgen eerst instructies en gaan dan allemaal zelf met de naaimachine aan de slag. Ook de naaigroep van ‘Rok’ heeft gelijktijdig met ons les. Zo leren we van elkaar, inspireren we en helpen elkaar. Die module wil ik nadien ook heel graag volgen.”

Je kan een naaimachine van de school gebruiken of je eigen naaimachine meebrengen. Voor de stofjes en benodigdheden zorg je zelf.

Donna: “Ik vind het tof om stofjes te gaan uitkiezen, bv. in winkeltjes of op het Stoffenspektakel. Zo kan je ook echt kiezen wat je mooi vindt. Het pennenzakje bijvoorbeeld, is voor mijn zoontje. Daarvoor heb ik dan een motiefje uitgezocht dat hij leuk vindt. Ik neem telkens mijn eigen naaimachine mee. Zo leer ik het meteen juist, want elke naaimachine is toch een beetje anders.”

 Je kan de opleiding volgen als hobby, of als opstap naar een professionele loopbaan in de mode- en textielverkoop.

Donna: “Ik volg de opleiding vooral als leuke hobby voor mezelf. Donderdag is mijn vrije dag en in de namiddag volg ik naailessen. Ik kijk elke week uit naar de lessen. Ik ben ook onder de indruk van wat ik allemaal al geleerd heb. Ik kijk er naar uit om in de toekomst allerlei dingetjes voor mijn zoontje of mezelf te maken. Een eigen kleedje, iets nieuws uit oude kleren, retouches of herstellingen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik dat op termijn ook zal kunnen. Zo komt mijn droom om te kunnen naaien, helemaal uit!”

Wil je zelf ook leren naaien? Bij GO! CVO Antwerpen kan je verschillende opleidingen Naaien volgen, op verschillende niveaus. Of kies voor een van de andere creatieve opleidingen, zoals FloristFotografieKoken.

Tags:

Scroll naar boven