
29 nov Je diploma secundair onderwijs behalen? Is dat duur?
Je diploma secundair onderwijs behalen via het volwassenenonderwijs? GO! CVO Antwerpen doet heel wat om de opleidingen betaalbaar te houden. Bovendien is een diploma net de beste garantie op een goede job en dus een hoger inkomen.
Geen inschrijvingsgeld
Mohamed Fetah El Khatouti (19) kwam bij GO! CVO Antwerpen terecht omdat hij na het 6de jaar ASO niet geslaagd was. Bij GO! CVO Antwerpen haalde hij op een jaar tijd zijn diploma secundair onderwijs, in de richting ICT & Administratie.
Mohamed: “De kosten om mijn diploma secundair onderwijs te behalen waren erg laag. Dat was echt een meevaller. Ik kreeg namelijk een grote korting omdat mijn ouders werkloos zijn. Sommige andere cursisten uit de klas betaalden meer. Maar zij krijgen het inschrijvingsgeld van de overheid terug zodra ze hun diploma behalen.”
Die terugbetaling van de overheid krijg je, onder bepaalde voorwaarden, inderdaad.
Trajectbegeleider Barbara: “Als je je diploma secundair onderwijs wil behalen, moet je een traject ‘Aanvullende algemene vorming’ volgen in combinatie met een beroepsspecifieke opleiding. Voor het traject ‘Aanvullende algemene vorming’ betaal je geen inschrijvingsgeld als je nog geen diploma hebt. Als je de opleiding afrondt, betaalt de overheid onder bepaalde voorwaarden het inschrijvingsgeld van de beroepsspecifieke opleiding terug.”
Enkel modules die strikt nodig zijn
Bij GO! CVO Antwerpen volg je enkel de modules die strikt nodig zijn. Ook dat helpt om de kosten te drukken. Onze trajectbegeleiders helpen je bij het opmaken van een traject op jouw maat.
Trajectbegeleider Barbara: “Je kan een vrijstelling behalen op basis van vorige rapporten en attesten of ervaring. Je kan ook proeven doen om je kennis aan te tonen. Dan bekijken we welke modules je nog moet volgen. Een persoonlijk traject duurt dus niet langer dan strikt noodzakelijk. Tijdens het trajectgesprek krijgt een cursist ook altijd een overzicht van de kosten. Zo weet hij wat te verwachten. Bovendien is het inschrijvingsgeld begrensd en zijn er kortingen mogelijk, bijvoorbeeld als je werkzoekende, inburgeraar of gedetineerde bent, een functiebeperking hebt enz. Cursisten kunnen ook betalen met opleidingscheques voor bepaalde opleidingen. Zo betaalt de overheid een deel van het inschrijvingsgeld terug.”
Ook Mohamed kreeg heel wat vrijstellingen: “Daardoor moest ik minder modules volgen. En het zorgde er ook voor dat ik nog voldoende tijd had om een studentenjob te doen. Zo kon ik geld verdienen en studeren tegelijk.”
“De kosten om mijn diploma secundair onderwijs te behalen waren erg laag. Dat was echt een meevaller. Ik behaalde ook veel vrijstellingen. Daardoor moest ik minder modules volgen en dat hielp om de kosten te drukken. Ik had bovendien ook tijd voor een studentenjob zodat ik kon studeren en geld kon verdienen tegelijk.”
– Mohamed –
Diploma = de beste garantie op een (goed betalende) job
De totale duur om je diploma secundair onderwijs te behalen varieert van 1 tot 3 jaar (afhankelijk van je beroepsspecifieke opleiding). Het diploma is officieel. Bij GO! CVO Antwerpen leer je praktijkgericht. Daardoor vind je vaak snel werk. Een diploma is dus de beste garantie op een goed betalende job.
Mohamed: “Tijdens de opleiding kregen we veel praktijk en minder theorie. Dat zorgde ervoor dat ik de dingen beter onthoud. Ik heb tijdens dat jaar veel geleerd. Ik had een achterstand van ICT, maar ondertussen ben ik weer helemaal mee. Werkgevers appreciëren die praktijkkennis ook. In juni behaalde ik mijn diploma secundair onderwijs bij GO! CVO Antwerpen. Ik ben ervan overtuigd dat je met een diploma meer kans hebt om werk te vinden, en om beter betaald werk te vinden. Zelf wil ik graag nog verder gaan studeren om zo leraar te worden.”
Bijscholing = bijblijven
Wil je ook je diploma secundair onderwijs behalen bij GO! CVO Antwerpen? Kom dan langs op een van onze infomomenten. Starten met een traject ‘diploma secundair onderwijs’ of bepaalde andere cursussen kan nog tijdens het schooljaar.
Je kan ook een creatieve opleiding, taalopleiding, ICT-cursus enz. volgen. Zo blijf je helemaal mee, voor jezelf of voor je job.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.