Een talenknobbel met veel zin voor avontuur… Dat is Bram (23). Als ambitieuze twintiger combineert hij de studies Financial engineering aan de universiteit met avondlessen Chinees bij GO! CVO Antwerpen. En dat gaat vlot! Zo vlot zelfs, dat Bram na één jaar Chinese les zorgeloos op uitwisseling naar Hong Kong kon vertrekken.

Bram studeerde eerst 4 jaar Communicatie. Dat vond hij vooral interessant voor het dagelijkse leven, maar niet zozeer als job. Daarna koos hij voor de richting Financial engineering aan de Universiteit van Antwerpen. ’s Avonds volgde hij ook nog lessen Chinees bij GO! CVO Antwerpen. Dat lijkt geen evidente keuze, maar dat was het voor Bram wel.

Bram: “Chinees boeit me omdat het zo verschilt van een Westerse taal. Ik vind het echt een interessante taal. Via de Chinese tekens leer je ook meer over de Chinese cultuur. Het is een goede manier om een ander deel van de wereld te leren kennen. Ik hou van de Aziatische cultuur. De mensen zijn groepsdenkend en respectvol naar anderen toe. Ook in mijn job later wil ik graag met de Chinese taal en bevolking in contact komen. Mijn vrienden en familie waren wel wat verrast toen ik zei dat ik Chinese les wou volgen. Ze wilden graag weten waarom. Maar ze vinden het vooral ook cool en positief omdat ze weten dat ik graag bijleer.”

Bram wou op een budgetvriendelijke manier Chinees leren. Ook daarom koos hij voor GO! CVO Antwerpen. Hij krijgt les in een klein groepje.

Bram: “We zijn een klein en divers groepje. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om Chinees te leren: om beter te communiceren met partners, familie of buren; voor zijn / haar werk; of gewoon voor de uitdaging. Op die 3 uur leren we veel. De les is van een goed niveau. Via het platform dat ik via de leraar leerde kennen, leer ik zelf ook nog extra bij. Tijdens de les besteden we veel aandacht aan de juiste uitspraak. Dat is een groot voordeel, vind ik, zeker tijdens het eerste jaar. Dat heb je minder als je op jezelf een taal leert. De lessen zijn best goedkoop ook, als je ziet wat je ervoor terug krijgt.”

Veel mensen denken dat Chinees leren moeilijk is. Maar dat valt volgens Bram nogal mee.

Bram: “Chinees leren spreken valt op zich wel mee. Het zijn vooral de Chinese tekens die soms lastig te ontcijferen zijn. Het is wat als het oplossen van een puzzel. Maar als je vooral Chinees wil spreken, dan heb je de tekens niet echt nodig. De Chinese grammatica vind ik niet zo moeilijk. Voor Westerlingen klinkt Chinees soms wat monotoon. Maar eigenlijk zit er wel wat variatie in. De Chinese taal gebruikt gewoon een heel ander soort klanken.”

Tijdens de les houdt de leraar rekening met het niveau van iedereen. Zo kan iedereen leren op eigen tempo.

Bram: “Er zijn ook voldoende momenten waarop je extra vragen kan stellen. De leraar doet zijn best om elke les interessant te maken en om ons te motiveren. Hij doet dat echt met passie. Soms beginnen we de les eens met een quiz. We bespreken ook de actualiteit. Of we kregen eens een les kalligrafie. Er is veel afwisseling. Door de leraar zag ik ook het plezier van de Chinese taal in. Nu apprecieer ik de taal op zich meer en is het voor mij minder een middel om er later geld mee te verdienen.”

De lessen Chinees kan Bram vlot combineren met zijn universitaire studies.

Bram: “Ik vind het goed dat de lessen ’s avonds zijn. Overdag studeer ik, tijdens het weekend werk ik. We hebben ook pas eind juni examens voor de Chinese les. Dan zijn er al heel wat examens van de universiteit achter de rug. Onze taken kunnen we maken op een moment dat past voor ons. Ik vind het leuk om aan de taken te werken en zo bij te leren. Ik probeer er heel bewust tijd voor te maken.”

Na slechts een jaar avondlessen Chinees, is Bram op uitwisselingstraject naar Hong Kong vertrokken. Daar kan hij in contact komen met lokale mensen en Mandarijns / Chinees oefenen.

Bram: “Ik volgde de lessen Chinees niet per sé om op uitwisseling te kunnen gaan. Maar toen ik wel die optie had, leek het me een mooie kans om de taal te oefenen. Ik vond de uitwisseling best spannend. China zelf behoorde niet tot de mogelijkheden van de universiteit. Maar in Hong Kong heb ik ook veel contact met Chinezen. Daardoor kan ik veel oefenen. Ze zeggen het mij ook als ik iets verkeerd uitspreek. De uitwisseling geeft me ook veel zin om voor een internationaal bedrijf te werken met vestigingen in Azië. Ik wil graag in Venture Capital of de Investment Banking sector werken. China is economisch erg aan het groeien. Dat is dus ideaal. Met alles wat ik nu leer tijdens mijn studies aan de universiteit én tijdens de Chinese les, is dat dus de perfecte voorbereiding.”

Wil jij ook graag een taal leren? Bij GO! CVO Antwerpen kan je kiezen uit maar liefst 7 talen: Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch en Spaans. 

Bekijk al onze taalopleidingen >>

Scroll naar boven