
04 feb Bescherm je socialemedia-accounts met deze 5 tips!
Instagram, Facebook, TikTok… #WeLoveIt! Maar vraag je je wel eens af of je socialemedia-accounts voldoende beschermd zijn? Dan is dit artikel een must-read! De medewerkers van de communicatiedienst van GO! CVO Antwerpen geven je, naar aanleiding van Safer Internet Day, enkele tips & tricks mee om veilig aan de slag te gaan met sociale media.
Wist je dat de helft van de 18-jarigen de privacy-instellingen niet kan terugvinden voor apps zoals Facebook? Bij maar liefst 83 procent van de jongeren hebben apps toegang tot meer informatie dan ze denken. Meer dan een derde van de jongeren is niet in staat alle reclame op Facebook te herkennen (De Standaard). Met deze 5 tips bescherm je je persoonlijke cyberveiligheid.
Tip 1: Deel niet te veel persoonlijke info
Het is misschien verleidelijk om elk detail van je leven op sociale media te delen. Maar geloof ons, doe het niet. Er zijn verschillende redenen voor.
- Denk eens aan de quizjes die vragen naar je geboorteplaats of de naam van je huisdier. Die vragen zijn niet willekeurig. Dit zijn de beveiligingsvragen die Facebook gebruikt om je wachtwoord te beschermen wanneer je een account aanmaakt. Hoewel deze quizzen leuk lijken, vormen ze een makkelijke manier om toegang te krijgen tot je account.
- Heb je een openbaar profiel? Wees dan voorzichtig met het delen van je vakantiekiekjes. Hoewel het verleidelijk is om je foto’s en locatie te delen, geef je dieven zo een open uitnodiging voor je huis.
- Weet ook dat nogal wat bedrijven sollicitanten checken op sociale media. En je wil die droomjob toch niet mislopen?
Tip 2: Geef geen toegang tot je gegevens
- Beperk de toegang van derden tot je gegevens.
- Als je een game speelt of een quiz doet op Facebook, geef je vaak een derde partij toegang tot je gegevens. Hoewel dit vaak onschuldig lijkt, kunnen ze toegang krijgen tot je e-mail, persoonlijke informatie en kunnen ze zelfs een berichtje posten op je account. Dus, krijg je een verzoek om toegang te geven tot je informatie? Weiger het verzoek.
Tip 3: Wees op je hoede voor spamberichtjes
- Spamberichten zijn soms moeilijk te onderscheiden. Ontving je al eens zo’n bericht van een vriend: “Wow, ik zag je verschijnen in deze video en kan niet geloven dat je dit hebt gedaan!” met een link naar een video of website? De kans is groot dat dit een spambericht was.
- Als je klikt op de link, ga je vaak naar een site waar je je software moet bijwerken om de inhoud te bekijken. Maar in plaats van je software bij te werken, installeer je virussen op je computer.
Tip 4: Stel je privacy-instellingen in
- Tenzij je een influencer bent (die geld verdient door berichten te plaatsen), hoef je je account niet openbaar te zetten.
- Scherm je account af via de privacy-instellingen. Zo moet een vreemde je eerst een verzoek sturen om je persoonlijke berichten te bekijken. Dit zorgt ervoor dat alleen mensen die je kent en vertrouwt, je inhoud kunnen bekijken.
- Je kan ook instellen dat je eerst je toestemming moet geven vooraleer een vriend of vriendin je kan taggen in ‘die-niet-zo-flatterende-foto’ van de avond voordien.
Tip 5: Kies een sterk wachtwoord
- Is je wachtwoord 123456, iloveyou, wachtwoord of 111111? Wijzig dan razendsnel je wachtwoord. Een goed wachtwoord bevat een cijfer, een hoofdletter, een kleine letter én een leesteken.
- Hoewel dit misschien overdreven lijkt, beschermt het je account tegen hackers. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor al je accounts. Deze tip geldt voor veel meer dan alleen je sociale media accounts. Zorg ervoor dat al je apparaten en websites unieke wachtwoorden hebben.
Deze vijf veiligheidstips voor sociale media zijn slechts het begin van persoonlijke cyberveiligheid. Elke keer wanneer je verbinding maakt met het internet, loop je risico. Geen zorgen, je hoeft het internet of sociale media niet te bannen. Je moet er gewoon slim mee omgaan! Veel succes en stay safe.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.