Annelies (38) werkte jaren als begeleidster. Nu maakt ze een totale carrièreswitch. Ze volgt de opleiding Florist bij GO! CVO Antwerpen. Daar ontdekte ze pas echt haar liefde voor planten en bloemen. Ondertussen werkt Annelies in een bloemenwinkel. “Van bloemen word je blij”, zegt Annelies enthousiast.

Annelies studeerde Orthopedagogie en werkte als begeleidster van personen met een beperking. Toen ze loopbaanbegeleiding volgde, bleek dat ze graag iets met bloemen en planten wou doen. Zo kwam ze bij GO! CVO Antwerpen terecht.

Annelies: “In 2020 begon ik met bloemschikken bij GO! CVO Antwerpen. Mijn leraar stelde me voor om ook de opleiding Florist te volgen. Daar leren we veel technieken, maar ook hoe je met klanten omgaat. We leren ook de namen van de bloemen en hoe je bloemen moet verzorgen enz. We krijgen een goede basis en leren zelf creatief nadenken. Het is een heel aangename les en je leert veel bij. Ik probeer altijd aanwezig te zijn. Ik vind het zalig om even aan niks anders te denken. Zo kan ik focussen op bloemen en mijn hoofd leegmaken. Het is soms best druk met mijn twee kinderen. De lessen Florist voelen echt als me-time voor me.”

Tijdens de lessen leer je veel technieken. De lessen zijn ook aangepast aan het moment van het jaar en het thema.

Annelies: “In de basismodules maken we boeketten, kransen, bladapplicaties, bloemstukken in steekschuim, enz. We zoeken ook naar ecologische oplossingen ter vervanging van steekschuim. Bij stijlen en vormleer leren we rekening te houden met vorm, kleur, kunsthistorische stijlperiodes, andere kunstvormen en culturen. In de gespecialiseerde modules werken we rond verjaardagen, rouw en trouw, enz. We leren ook prijzen berekenen en dan heb je nog de stagemodules. We maken groepswerken en werkten al mee aan de Floraliën in Gent en de Floraliën in het paleis op de Meir. We maakten echt al heel originele dingen. Het is ook leuk dat we ons werkstuk telkens mee naar huis mogen nemen. Meestal maak ik 2 bloemstukken per lesdag. Eentje houd ik voor mezelf, eentje geef ik weg. Ik heb al veel fijne reacties gekregen. Dat is ook het effect van bloemen natuurlijk… daar word je blij van.”

Je leert van de leraar, maar ook van je medecursisten.

Annelies: “De leraar heeft veel ervaring. Hij heeft zelf een bloemenwinkel gehad. Hij is heel begaan met zijn cursisten. We kunnen alles aan hem vragen. Het is echt zijn passie en dat is leuk om naar te luisteren. Ik kom ook goed overeen met mijn medecursisten. In de verschillende modules zat ik al met verschillende groepjes. Maar het is altijd een goede mix van leeftijden en de sfeer is leuk. We spraken al eens af bij iemand thuis om daar alle benodigdheden voor de les te halen, zoals hout, mos enz. Onze werkstukken zetten we op het einde van de les in de etalage van de klas. Dan bespreken we ze in groep. Zo leren we van elkaar en inspireren we elkaar. Want iedereen interpreteert de opdracht op zijn eigen manier.”

Wekelijks breng je zelf je bloemen en benodigdheden mee naar de les.

Annelies: “Dat vind ik heel goed. Zo kan je zelf kiezen wat je mooi vindt en in welke prijsklasse je iets koopt. Voor heel specifiek materiaal zorgt de leraar zelf. Ik werk halftijds en mijn budget is niet zo groot. Dus ik probeer te besparen door zelf dingen uit de tuin, bij familie enz. te halen. De leraar geeft ons ook tips om het budget beperkt te houden.

Annelies vindt creatief aan de slag gaan met bloemen en planten heel leuk. Zo leuk zelfs dat ze sinds kort werkt in een bloemenwinkel.

Annelies: “Daar kreeg ik ook een korte opleiding, maar de opleiding van GO! CVO Antwerpen helpt me zeker ook. Ik heb al zelf bloemstukken gemaakt en stond ook al alleen in de winkel. Ik kan er ook nog verder oefenen op het maken van boeketten. Nu volg ik op vrijdag les. Maar binnenkort ga ik op donderdag les volgen. Dan kan ik vrijdag in de bloemenwinkel werken, want dan is het er heel druk. Het is handig dat je uit meerdere lesmomenten kan kiezen bij GO! CVO Antwerpen. Ik werk graag in de bloemenwinkel en wil dat graag blijven doen. Ooit zou ik graag in bijberoep iets opstarten. Ik denk dan aan maandelijkse boeketten, workshops geven voor bloemstukken voor Kerstmis of moederdag. Zo combineer ik financiële zekerheid met iets van mezelf. Maar eerst leer ik nog graag verder bij. Dat vind ik niet alleen interessant, maar ook heel erg leuk.”

Wil je zelf ook creatief zijn met bloemen? Bij GO! CVO Antwerpen kan je de opleiding Florist volgen. Of kies voor een van de andere creatieve opleidingen, zoals Naaien, Fotografie, Koken.

Scroll naar boven