Nieuws

cursisten gaan naar Neeland

05/03/2015

Op donderdag 05 maart 2015 ging een 100-tal cursisten van CVO Antwerpen naar Zaal Rix-CC Deurne om naar de theatervoorstelling Neeland van Nic Balthazar te kijken. Enkele cursisten Nederlands voor anderstaligen penden hun ervaringen neer ...

 

Shreeva Rana:

"Ik was echt verrast om Nic Balthazar te zien. We konden onze vragen aan hem stellen. Ik vond hem echt een vriendelijke man. Op elke vraag gaf hij een heel uitgebreid antwoord. Na een pauze van 15 minuten begon het toneelstuk.

We zagen een jonge man op het podium, foto's van Neeland op het scherm en in de hoek zaten de Turkse zangeres Melike Tarhan en haar muzikanten. De jonge man vertelde het verhaal van een immigrant, en dit op een heel goede manier, zoals een waar gebeurd verhaal.

Ik vond het toneelstuk heel goed en ook de presentatie. De zangeres maakte de sfeer heel mooi. Ik zou het aanraden aan mijn vrienden."

 

Mari:

"De voorstelling begon om 19.00 u. met een meet and greet met Nic Balthazar. Eerst heeft hij gesproken over zijn succes in het buitenland met de film Ben X. Hij vertelde dat hij het een heel spannende ervaring vond om te zien dat mensen van zijn werk houden over de grenzen heen. Daarna mochten de cursisten van verschillende klassen vragen aan hem stellen. De vragen gingen over zijn werk en de redenen die hem geleid hadden tot de thema's van de films "Tot altijd" en "Ben X."

Tenslotte vertelde hij wat over zijn privé-leven: waarom hij geen vlees at bijvoorbeeld. Zijn antwoorden waren steeds leuk en zelfs een beetje komisch. Soms een beetje lang:-). Tijdens de pauze hebben we foto's met Nic kunnen maken en rond 21.00 u. gingen we naar de zaal voor het begin van het toneelstuk. Het heette Neeland en ging over een jongen die naar België kwam, waar hij telkens maar "neen" hoorde. Hij sprak over zijn land en de redenen die hem hebben geleid om naar België te komen. Het was spannend, maar soms ook erg triest.

Op het podium speelden 2 mannen muziek en zong een Turkse vrouw. De muziek kwam uit het land van de jongen, maar ik begreep dat het een trieste zang was.

Ik vind het belangrijk dat migranten zoals de jongen uit het verhaal, hun verhaal delen. Ik raad het zeker aan aan mijn vrienden ..."

Meer over Neeland vind je hier.

To top